Вийти заміж за іноземця - удача чи ризик?

У гонитві за красивим життям і за новими враженнями багато дівчат і жінок намагаються створити сім'ю за кордоном. Це дуже серйозне рішення і доцільно спершу звернутися до адвоката за допомогою, щоб в подальшому максимально мінімізувати свої ризики і ризики своїх майбутніх дітей.

Незалежно від громадянства чоловіка, на жаль, шлюби дуже часто розриваються. І буває так, що дівчата через якийсь час після шлюбу з іноземцем повертаються на батьківщину, але вже без грошових коштів, а буває, і з масою боргів, при наявності штампа про депортацію і без будь-яких прав на дітей.

Спочатку потрібно визначитися з чинним законодавством

Перед укладенням шлюбу з громадянином іншої держави важливо розуміти які наслідки може мати подібний крок. В цілому, рекомендується:

- попередньо ознайомитися з мінімальним обсягом законів країни, в якій проживає майбутній чоловік;

- ознайомитися з культурою держави нареченого;

- здійснити короткострокову поїздку в країну проживання майбутньої сім’ї;

- познайомитися з потенційними родичами, що дозволить певним чином дати оцінку ситуації, що склалася.

На сьогоднішній день поширеною є практика, коли майбутня наречена намагається дізнатися максимальний обсяг інформації про свого майбутнього чоловіка (стан здоров’я, попередні шлюби, можливості забезпечити сім’ю, соціальний статус, родинні і дружні зв’язки). При цьому було б несправедливо говорити про те, що дівчата діють виключно з меркантильних міркувань, мова йде найчастіше про особисту безпеку, а також безпеку своїх дітей. Даний підхід є більш розумним, ніж у випадках, коли нареченій достатньо лише інформації про ім’я свого майбутнього чоловіка, що також зустрічається нерідко.

Звичайно ж, розібратися з законодавством іншої держави не завжди просто. При укладанні міжнаціонального шлюбу важливо пам’ятати кілька простих правил, які дозволять мінімізувати існуючі ризики. В інших же нюансах правового регулювання наслідків укладення шлюбу з іноземцем допоможе розібратися юрист.

В першу чергу, відповідно до загального правила, правові наслідки укладення шлюбу регулюються правом тієї держави, на території якого такий шлюб був укладений. В даному випадку краще укладати шлюб на території України, керуючись чинним законодавством, ніж на території іноземної держави, з законом якої майбутня дружина незнайома зовсім. Також законодавство України поширюється і на шлюби, які укладені в дипломатичних представництвах і консульських установах України на території іноземної держави. Даний відправний пункт важливий не тільки тому, що національне законодавство «ближче», а й тому, що правове регулювання укладення шлюбу в багатьох країнах має свої особливості. При цьому укладений шлюб в одній країні може бути визнаний недійсним або неукладеним в інший.

Не менш специфічні наслідки можуть бути і при розірванні шлюбу (при розлученні) подружжя. В окремих країнах воно може бути зовсім заборонено, або супроводжуватися значними складнощами в оформленні (Мальта, Філіппіни, Аргентина, мусульманські країни).

Варто також пам’ятати і про наслідки, які поширюються на дітей, які були народжені у шлюбі з іноземцем. Як показує практика, європейські країни віддають перевагу тому з батьків, який є громадянином відповідної держави. Тому, потрібно розуміти, що перевага швидше за все залишиться за батьком дитини (наприклад, у Франції, Німеччині).

Ще одним моментом, який важливо враховувати при укладанні міжнаціонального шлюбу, є формування майна подружжя. У даній ситуації діє загальне правило, згідно з яким на майно (нерухомість, загальні заощадження та інше) поширюється законодавство тієї країни, на території якої воно знаходиться. Тому важливо розумно підходити до питання зосередження загальнонажитого майна, яке в разі розірвання шлюбу підлягає поділу.

Мінімізуємо ризики обмеження прав жінки в шлюбі з іноземцем

Щоб максимально захистити свої права при укладенні шлюбу з громадянином іншої держави, рекомендується укласти шлюбний договір і / або договір між майбутнім подружжям, яким буде передбачено вибір права, яке поширюється на наслідки шлюбу (розірвання шлюбу, майнові питання, питання дітей, про яких згадувалося вище ).

Шлюбний контракт є обопільна угода про взаємні обов’язки і права в шлюбі, до шлюбу і в разі його розірвання, яке регулюється нормами Сімейного кодексу України. Зазначимо, що за кордоном шлюбні договори і контракти також широко поширені. Тому при виборі права держави нареченого, даний спосіб мінімізації ризиків також застосуємо. Бажано таким договором врегулювати питання майна і власності, яке подружжя отримують під час шлюбу і до шлюбу, в разі смерті одного з подружжя - питання успадкування, а також особисті немайнові права. В контракті важливо обумовити обов’язки і права батьків по відношенню до дітей. Особливо необхідно уточнювати права дітей, так як при відсутності домовленостей і в разі розірвання шлюбу права батьків можуть істотно відрізнятися на шкоду одному з них.

Що стосується договору між вступаючими у шлюб про вибір застосовного права для його наслідків, то таким договором можуть бути передбачені тільки загальні положення щодо різних сфер, які підлягають правовому регулюванню. Наприклад, сторони можуть домовитися про застосування права України до питань про розподіл майна в разі розірвання шлюбу, в той час як питання утримання дітей будуть врегульовані правом іноземної держави.

Если вам требуется быстрая, юридически грамотная, и без лишних переплат регистрация брака с иностранцем, обращайтесь к опытному адвокату Барашкову Кириллу.