Основи правильного догляду за лазерним принтером

Так сталося, що складні електронні пристрої все інтенсивніше входять в нашу повсякденність. Один з них - лазерний принтер. Ця техніка не з дешевих. Тому дуже прикро, коли після незначного експлуатаційного терміну вона починає всіляко давати збої. Пожований папір, нерівномірний тон або суцільна чорнота забарвлення - все це псує настрій. Крім того, що потрібно відкласти роботу на невизначений термін, доведеться ще й подбає і про усунення цих дефектів. А це загрожує вже не тільки тимчасовими, а й матеріальними витратами.

Отож, мало купити лазерний принтер хорошої якості, потрібно навчитися правильно його експлуатувати, і слідкувати за належним станом. Догляд за будь-якою технікою необхідно починати з прочитання інструкції, що додається до неї. Причому прочитати її бажано перед тим, як встановлювати принтер. Так як усередині лазерного принтера вже є нагрівальні елементи, то розташовувати його поблизу опалювальних приладів і під впливом сонячних променів не рекомендується. Весь процес установки повинен виконуватися відповідно до вимог та рекомендацій виробника.

Лазерний принтер більш вимогливий і до якості паперу. Його щільність повинна бути 80 - 90 г / м. Такі принтери “не люблять” крейдований папір, а також листи, обрізані вручну. Економія в цьому випадку може обійтися дуже дорого. Попадання в відсік скріпок, скоб і інших елементів канцелярського приладдя має бути повністю виключено. Якщо таке все ж сталося, то принтер потрібно вимкнути і вжити заходів по обережному вилучення стороннього предмета.

Чистота - запорука здоровя. Відоме гасло в даному випадку актуальне як для самого технічного пристрою, так і для здоров’я людини. Дрібнодесперсний тонер легко потрапляє в повітряну атмосферу приміщення, а це не корисно для людей, що знаходяться в ньому.

Підмітання, змахування пилу для приміщення, де знаходиться лазерний принтер, неприпустиме! Пилюка, шерсть домашніх вихованців - все це може потрапити на намагнічений вал. Тому прибирання повинна бути щоденним і тільки вологим. Щоб знизити “намагніченість” частинок пилюки в воду для миття підлоги можна додати трохи звичайного засобу для чищення скла.

Для обробки поверхні столу, принтера бажано використовувати спеціальні засоби. Це можуть бути рідини у флаконах, спреї, а також спеціальні вологі серветки. Причому поверхні протираються саме вологою серветкою, рясно змочувати їх не потрібно. Попадання миючої рідини всередину неприпустимо.

Для забезпечення більшого захисту можна накривати непрацюючий пристрій чохлом або серветкою, обробленими антистатиками. Захистити лазерний принтер від пилу на всі 100% не вийде, але прагнути до цього потрібно.

Чищення всередині пристрою слід проводити за допомогою компресора, пилососа з м’якою насадкою або м’якого пензлика. Стара зубна щітка для нутрощів лазерного принтера не підійде. Взагалі, якщо немає досвіду і знань, глибоко краще не лізти. Досить прибрати пил з доступних частин.

Якщо пристрій використовується досить часто, то бажано раз 1 - 2 місяці викликати фахівця, або відвозити його в сервісний центр для змащення і чищення.

Слід звертати увагу на шум, вироблений принтером під час роботи. У справного пристрою звук рівний, без різких скрипів. Неприємний скрегіт, часті повідомлення про помилки, що висвічуються на табло, зажовування паперу - все це ознаки несправності механізмів. У цих випадках краще зупинити роботу пристрою і викликати фахівця.