Потрібен робот-пилосос, чи ні - зважуємо всі “за” і “проти”

Така спокуса, як перекладання неприємної роботи в будинку на плечі побутової електроніки, все частіше і частіше зустрічається серед наших співвітчизників. Адже кожному хочеться після важкого робочого дня прийти в чисту квартиру і відпочити, а не приступати до рутинних і виснажливих домашніх клопотів. Для цього і був розроблений роботизований пилосос.

Для чого потрібен і кому потрібен робот-пилосос? Багато хто вважає, що такий пристрій було розроблено для ледачих, які не хочуть самостійно займатися прибиранням. Але це зовсім не так. Призначення робота полягає у допомозі тим, у кого дуже мало вільному часу, для тих, хто багато працює. Саме для них ідеальним помічником стане пропонований на https://irobot-ua.com.ua/ багатофункціональний ефективний пристрій IROBOT.

Але перш, ніж вирішувати чи потрібен робот-пилосос будинку або в квартирі, необхідно зважити всі за і проти.

Позитивні моменти використання

Замислюючись про покупку пилососа-робота, важливо уточнити ряд питань. По-перше, потрібно оцінити площу квартири або будинку, наявність домашніх тварин і дітей. Також необхідно розуміти чи є в будинку килими і яке підлогове покриття. Від цього залежить модель виробу. Це може бути або робот для сухого прибирання, або з функцією вологого прибирання.

Які ж переваги такої техніки і в яких випадках покупка побутового робота доцільна? Розберемося докладніше.

- Економія особистого часу. Робот-пилосос здатний самостійно забиратися в приміщенні і для цього йому не потрібно присутність або допомога власника. У багатьох моделях є функція програмування робочого графіка апарату. Його можна встановити на автоматичне очищення приміщення в будь-який день тижня і в будь-який час. Користувач може бути абсолютно спокійний, що робот виконає якісну роботу, так як за рахунок вбудованої логіки переміщення, він сам визначає траєкторію свого руху і не пропускає брудні ділянки.

- Якщо в будинку є тварини. Це незаміниме пристосування для тих, кому набридло кожен день прибирати шерсть своїх вихованців. Правда не кожен робот володіє цією функцією. При виборі важливо звертати увагу на те, щоб двигун і сміттєзбірник були ізольовані один від одного.

- Велика квартира або будинок. Велика площа житлового будинку або квартири - це добре, але, коли її необхідно постійно підтримувати в чистоті - це складно. Тому в таких випадках роботизована техніка стане незамінною і необхідної в побуті. З її допомогою з економиться не тільки час, але і сили. Не обов’язково все перекладати на робота, він може підтримувати певні кімнати в чистому стані, що скоротить час вашого особистого прибирання. У той же час для однокімнатної квартири придбання робота буде не вдалими варіантом, особливо якщо кімнати захаращені речами і залишається мало корисної площі.

- Багато меблів на ніжках. Звичайний пилосос не завжди дістає під меблями все сміття і пилюку. А ось робот без проблем проникає під низьким меблям і очищає поверхню від сміття. Також він може допомогти і з вологим прибиранням, якщо це дозволяють його функціональні можливості. Головне правильно підібрати висоту приладу, щоб він міг без проблем проникати під меблі.

- Навіть в маленькій квартирі такий пристрій може стане в нагоді, якщо людина за станом здоров’я не здатна самостійно здійснювати прибирання. Саме тому робот-пилосос все частіше купують в подарунок людям з обмеженими можливостями. До того ж більшість моделей техніки можуть керуватися з пульта або навіть зі смартфона по Wi-Fi.

- Для алергіків. Пилюка вважається великим алергеном, якого позбутися дуже важко. А робот-пилосос значно полегшить життя людей, які страждають алергією на пил і шерсть. До того ж в деяких моделях встановлена ​​УФ-лампа, яка знищує бактерії при пересуванні робота, хоча скоріше це можна назвати маркетинговим ходом виробників, ніж дійсно ефективною допомогою для алергіків.

Підводні камені застосування

Тепер слід зазначити важливі моменти, чому ж робот-пилосос у деяких не викликає захоплення. В першу чергу слід відзначити високу вологість. Коли робот приступає до вологого прибирання або працює на вологій поверхні, він схильний до забруднення і забивання. А пилюка спільно з рідиною, призводить до утворення грибків або цвілі, які не становлять небезпеки для здоров’я людини в сухому вигляді.

А присутність домашніх тварин може грати для робота-пилососа як позитивну, так і негативну роль. Безумовно, що пристрій якісно очищає поверхню від шерсті улюбленців. Але, наприклад, недоліком можна вважати те, що домашній улюбленець може залишити сліди своєї життєдіяльності в самому несподіваному для господаря місці. І робот-пилосос знайде це місце і розмаже рівним шаром по поверхні. Неприємний момент, який явно є недоліком побутових роботів. Тому якщо ваш домашній улюбленець не привчений до лотка, але ви хочете вибрати робот-пилосос для квартири, радимо підшукувати модель з віртуальної стіною, за допомогою якої можна обмежувати зону прибирання.

Наступним недоліком, через якого немає бажання купувати диво-техніку, можна вважати наявність в квартирі або будинку великої кількості кутів. Так як робот найчастіше має круглу форму, йому не завжди вдається очищати всі кути від пилу. Тому це доводиться робити власникам самостійно. Однак і тут слід зазначити, що деякі виробники роботів-пилососів намагаються вирішити цю проблему шляхом модернізації корпусу.

Також, слід зазначити той факт, що робот-пилосос не здатний самостійно впоратися з липкими слідами від напоїв та їжі. Особливо якщо до цих плям пристане пил або сміття, яке необхідно очищати руками самостійно, як і при звичайному пилососі.

Часто зустрічаються негативні відгуки власників про те, що робот сильно шумить при збиранні і неможливо спати. Це зовсім не недолік техніки, якщо знати як ним користуватися. Всі сучасні моделі техніки мають можливість програмування прибирання за розкладом, так ось ви можете задати в налаштуваннях денний режим роботи, припустимо через день. Тоді робот буде спокійно собі прибирати, поки ви на роботі, а всю ніч стоять на зарядці. До того ж слід зазначити, що рівень шуму у роботизованих пилососів значно менший, ніж у звичайних.