Походження, розвиток і використання QR-коду

Коли питання стосується персоналізації етикетки і надійного захисту від контрафакту, в хід вступають всі засоби. Одні з них відомі вже давно, інші тільки набирають обертів і розвиваються в світі. А ось QR-код - це щось середнє. Те, що вже всім знайоме, але при цьому всі можливості технології досі не використані. Давайте подивимося, як вперше з'явився QR-код, яка його роль в персоналізації і захисту етикетки, а також які можливості він відкриває вже сьогодні.

В интернет магазине lemmix.com.ua вы можете выгодно заказать принтеры печати ценников, сканеры штрих-кодов и QR-кодов, терминалы сбора данных, а также другое современное функциональное торгово-кассовое оборудование.

Історія появи QR-кодів

QR-код - це прямий спадкоємець штрих-коду. Ось тільки в основу другого лягла технологія азбуки Морзе, що використовувалася для автоматизації різного товару і техніки. І десятиліттями штрих-код був єдиним нормальним варіантом маркування. Звичні смуги і цифри вже давно стали загальноприйнятим явищем для будь-якого сучасника. Однак можливості штрих-коду обмежені.

Лінійний код може вмістити в себе від 20-ти до 30-ти символів, чого часом недостатньо. Японські фахівці поставили перед собою мету - розширити можливості штрих-коду, але з класичним підходь це було неможливо. І на арені з’являються двомірні (матричні) коди, серед яких головним по праву став QR-код.

На відміну від звичайного штрих-коду QR-код має низку позитивних якостей:

- Збільшення обсягу закодованої інформації в кілька разів;
- Інформація не дублюється символами, зрозумілими людині;
- На вибір є кілька варіантів виконання.

Фактично складно назвати QR-код чимось концептуально новим. Все-таки технологія вкрай близька до класичного штрих-коду. Однак різниця в наявності. QR-код - це свого роду сполучна ланка між реальністю і віртуальним світом, як би дивно це не звучало. Можливості, які відкрили QR-коди, дійсно набагато ширші, ніж були раніше. Будь-який сучасний телефон або планшет може без проблем зчитувати інформацію з QR-коду за частки секунди. І інформація ця може бути найрізноманітнішою: дані про продукцію, посилання на офіційний сайт, зашифрований код, який бере участь в акції, і навіть коротка розповідь. Зашифрувати можна практично все, і користувач зможе без особливих проблем обробляти дану інформацію, використовуючи свій кишеньковий гаджет.

Таким чином технологія, яка спочатку була розроблена для досить вузького професійного використання (виробництво, торгівля і логістика) швидко поширилася і в інші галузі - реклама, просування в інтернеті і багато іншого. Більш того! Сьогодні навіть можна зустріти людей, які набивають собі татуювання з QR-кодом, в якому може міститися інформація про День народження, ім’я і що завгодно ще. І так, вони зчитуються. Але все-таки найбільш раціональне використання технології - у виробництві і персоналізації етикеткової продукції.

Активне і пасивне зчитування QR-кодів

Стрімко розвиваючись, технологія виробництва QR-кодів все далі відходить від своїх одновимірних «предків». Основна відмінність все-таки полягає в повній зміні ролей «об’єкт-суб’єкт). Традиційно в QR-кодах застосовується пасивне зчитування інформації. QR-коди зчитуються в магазинах, на пропускних пунктах, в культурних масових місцях і т.д. Тобто, в даному випадку людина виступає в якості пасивного учасника зчитування. Активний учасник сам зчитує код. Наприклад, побачивши рекламу на біг-борді на вулиці, на яку нанесений QR-код з адресою сайту. Навіщо переписувати довгу назву з купою символів вручну, якщо можна просто сканувати код і відразу отримати посилання на сайт? Це зручно і швидко. А головне - точно. В даному випадку людина виступає в якості активного учасника зчитування.

QR-код - це абсолютно новий спосіб взаємодії і автоматизації багатьох процесів у виробництві, торгівлі, рекламі і навіть в побуті.

Що означає поширення QR-кодів на етикетках для покупців і виробників?

Від використання QR-кодів безумовно виграють обидві сторони. Для виробників це в першу чергу абсолютно новий спосіб взаємодії зі споживачем. Якщо раніше інформація на площі етикетки була істотно обмежена, то тепер на ній можна вмістити куди більше даних, зашифрованих в QR-коді. Порівнювати штрих-коди і QR-коди можна, але перші все ж більше орієнтовані на спрощення та автоматизацію логістики. Рядовому покупцеві штрих-код не доносить практично ніякої інформації. Більшість обмежується тим, що з перших цифр дізнається країну виробника. Решта залишається невідомим. З QR-кодом кількість наданої інформації істотно розширюється. І це може бути практично все, що завгодно.

Покупець, природно, від цього теж виграє. Багато сучасних гаджетів за замовчуванням мають вбудоване ПО для зчитування QR-кодів. Якщо немає, потрібний додаток можна в будь-який момент можна скачати з магазину програм. Всі сучасні мобільні операційні системи підтримують подібні програми і проблем з роботою не виникає. А гаджети з хорошою камерою без проблем зможуть зчитувати навіть найдрібніші коди, розмірами 1х1 см. Таким чином покупець отримує вільний доступ до інформації, що раніше була недоступною для нього, може дізнатися більше відомостей про виробника та конкретний продукт, вирішити, чи варто купувати саме його, або ж краще знайти альтернативу.