Шафи, що трансформуються, і ліжко на стелі: чому ще не прижилися “розумні меблі”

Розумними холодильниками і тостерами зараз нікого не здивувати. Але чому до цих пір не знайшли популярність розумні ліжка? Видання The New York Times дізналося, які стартапи розробляють розумні меблі і як у них йдуть справи.

Качественная мебель - залог комфортной жизни. Поэтому, если вам нужно купить комод, кровать, стол, шкаф-купе или другую добротную стильную и функциональную мебель, посетите интернет магазина mebel-gerbor.com.ua. Широкий ассортимент и цены вас приятно удивят!

Усередині маленької студії офісу Eugene знаходиться незграбний предмет меблів, що нагадує двосторонній гардероб з безліччю відділень. Це Ori (скорочення від Origami) - розумні меблі, що нагадують своєю функціональністю швейцарський ніж. Ori вміє трансформуватися по голосовій команді натисканням на спеціальну кнопку або через мобільний додаток. У рекламному ролику незвичайного продукту можна побачити, як Ori відсуває стіл, щоб жінка могла позайматися йогою, а пізніше присуває столик з келихом вина до чоловіка, який лежить на дивані.

«Наші меблі стають все меншими», - сказала Марія Масі, старший віце-президент Bookfield Properties, компанії, якій належить Eugene. За її словами, розумні меблі, що трансформуються відмінно підійдуть людям, які хочуть знімати студію. «Вам більше не знадобиться окрема спальня», - вважає вона.

Санкаршана Мурті, колишній інженер Tesla і Apple Watch, вважає, що для вирішення проблеми з місцем в квартирі потрібно розмістити всі меблі на стелі. Його стартап Bumblebee Spaces розробляє “ШІ (штучний інтелект) дворецького” - меблеву систему, яка спускається зі стелі по голосовій команді або сигналу з пульта управління. Ліжко може повільно опуститися вниз, а за ним ящики для зберігання речей. Такі розумні меблі викликають відчуття, ніби ви знаходитесь в гаражі майбутнього, де всілякі треки, сенсори і троси здатні призупинити спуск системи, якщо під нею хтось виявиться.

Мурті - фанат мінімалізму. За його словами, в меблевий комплекс Bumblebee можуть вміститися всі ваші речі. При цьому система запам’ятовує, якими предметами власник користується найчастіше. Якщо ви ось уже два роки не діставали тенісні ракетки, ШІ-дворецький може запропонувати вам їх викинути. Хасьер Ларреа, засновник і глава Ori, сказав, що одного разу він задумався, що буде, якщо можна буде використовувати можливості роботів в домашньому інтер’єрі і переміщати меблі з такою ж легкістю, як додатки в айфоні.

«З одного боку, у нас є масова урбанізація та проблеми, які вона за собою тягне, що стосуються доступності житла, - сказав Ларреа. - А з іншого, є тренд в особі інтернету речей. Думаю, ці два тренди повинні об’єднатися».

Поки що розумні меблі від Bumblebee і Ori не можна купити безпосередньо - їх тільки можна протестувати в декількох американських містах. Зрозуміло, є вагомі причини, чому розумні меблі до сих пір не набули популярності. Наприклад, що буде, якщо відключать електрику? Невже доведеться спати на підлозі?

Ларреа стверджує, що меблі Ori досить легкі і в разі необхідності їх можна посунути і розкласти вручну. Мурті же рекомендує тримати для комплексу Bumblebee запасний генератор або придбати за додаткову плату вбудовану батарею, на якій розумні меблі зможуть пропрацювати ще деякий час після відключення електрики.

Також викликає побоювання за безпеку таких величезних комплексів, проте Мурті стверджує, що його продукт пройшов багаторічні тестування і оснащений величезною кількістю захисних датчиків. Однак встановити розумне ліжко можна далеко не в кожній квартирі - згідно з інструкцією роболіжко може працювати тільки в кімнаті з стелями висотою не менше 2,5 метрів (в ідеалі - 2,7 або 3 метри).