Жаростійкий посуд - правила використання в побуті

Порцеляновий посуд здавна вважається ознакою високого смаку і стилю, але придбати його, на жаль, здатний не кожен. До того ж, використовувати порцеляну для запікання страв зважиться не кожна господиня. У таких випадках на зміну їй приходить більш демократичний за ціною матеріал - скло.

На перший погляд це може здатися дивним, але посуд з крихкого скла цілком підходить для запікання овочів або м’яса в духовці. Жароміцне скло спеціального складу легко витримує нагрівання до 300 градусів.

Мільйони господинь по всьому світу досить часто використовують його в побуті, не кажучи вже про професійну експлуатацію в ресторанах. Спочатку він використовувався для приготування їжі в мікрохвильовій печі, а потім - як форма для запікання. За час використання стало зрозуміло, що скляний посуд - один з кращих варіантів для м’яса, риби, і овочів. Та й виглядає страва в такому посуді завжди більш ефектно - після приготування страву зовсім необов’язково перекладати на інший посуд, в такому ж вигляді її можна подавати до столу.

Переваги скляного жаростійкого посуду

Важлива особливість: товсте скло зберігає тепло тривалий час, так само як і чавун, а тому воно ідеально підходить для других страв. Їду в ньому можна не тільки готувати, але і зберігати - скло безпечне для їжі і не вступає з нею в хімічну реакцію, відмінно зберігає смакові якості страв.

Одна з головних переваг скляного посуду полягає в тому, що їжа в ній ніколи не пригорає. Мити її після вживання так само легко, а може навіть і легше, ніж інші види посуду. Вам не знадобляться сильні абразивні засоби або залізні щітки для миття, досить лише залишити посуд у теплій воді на деякий час.

Не дивлячись на те, що скляний посуд погано справляється з падінням з висоти, в іншому він досить жароміцний і стійкий до ударів.

Недоліки і застереження

Мінусом можна вважати те, що посуд зі скла не переносить різких перепадів температур. Однозначно після готування не можна відразу опускати її в холодну воду -  може розлетітися на шматки! Також не рекомендується виймати страву з духовки за допомогою вологих прихваток. Ніколи не ставте посуд, тільки що витягнутий з духовки на холодну, а особливо, мокру поверхню - нагрівання має бути поступовим. Це ж стосується ситуацій, коли ставлять посуд зі скла в розпечену духовку - робити це категорично заборонено.

Деякі види скляного посуду можна ставити на відкритий вогонь, але знову ж таки, ризики, що він лопне, дуже великі. За рахунок своєї товщини посуд розігрівається на вогні нерівномірно - це потрібно враховувати. Щоб подібного не сталося, під посуд потрібно підкладати розсікач полум’я.

Як вибирати скляний жаростійкий посуд

Якщо ви хочете придбати посуд зі скла для запікання в духовці, придивіться до його поверхні - вона повинна бути гладкою, без подряпин, відколів, вкраплень з бульбашками повітря або видимих ​​дефектів. Всі ці недоліки не просто крадуть її естетичну привабливість, вони безпосередньо вплинуть на термін експлуатації. Також корисним може виявитися огляд на предмет помутнінь.

Пам’ятайте: скляний посуд завжди має спеціальну мітку, яка підтверджує її жароміцність. Якщо такого знака немає, ви на свій страх і ризик купуєте її - гарантій збереження вам не зможе дати ніхто. Найкращий варіант - не купувати посуд на стихійних ринках - так ви точно будете захищені від підробок.

Широкий вибір якісного професійного посуду по доступній вартості пропонує інтернет-магазин https://baryton.com.ua/. В асортименті представлено стильні столові прибори, різноманітні скляні вироби, барні аксесуари, функціональний кухонний інвентар, ємності для зберігання продуктів від відомих брендів.