Як в домашніх умовах влаштувати суху хімчистку

Практично у кожної жінки в гардеробі є приголомшлива блузка, красивий светр, на ярличку яких написані вбивчі слова: «тільки суха хімчистка». Найчастіше від покупки такої речі доводиться відмовлятися, оскільки хочеться обмежитися звичайним пранням. Але ж навіть вдома можна влаштувати справжню ефективну хімчистку.

Перевіряємо тканину

Перш за все, потрібно визначитися з видом тканини, яку доведеться чистити. Більшість сучасних тканин відрізняються міцністю фарбування, але все ж варто провести тест, особливо якщо тканина багатобарвна. Якщо є пляма, її потрібно обробити м’яким відбілювачем.

Ручне прання

В принципі прати можна будь-який виріб, навіть на якому написані слова: “тільки сухе чищення”. Потрібно лише дотримуватися певних правил.

Кашемір. Кашемірові светри потрібно прати в теплій воді і ніжним засобом, наприклад, спеціальним шампунем для вовни. Неодмінно потрібно ретельно прополоскати. Після прання светр розкладається на поверхні, застеленій м’яким сухим рушником, і в такому вигляді сушиться. Ніякого викручування, розвішування і розтягування.

Вовна. Подібно кашеміровим речей, вовняні вироби перуться або руками, або в пральній машині при спеціальному режимі. Сушаться точно так же в розправленому вигляді на рівній поверхні.

Шкіра. Для чищення шкіряних виробів, наприклад, піджаків або спідниць, використовується волога ганчірка, якою витираються всі забруднені місця. Потрібно уникати агресивного тертя, через якого може постраждати поверхня.

Шовк. Це дуже ніжна тканина, яка не відрізняється особливою стійкістю фарбування, тому після прання (навіть ручного) може спостерігатися невелика втрата яскравості кольору. Прати шовкові вироби потрібно м’яким натуральним милом у воді кімнатної температури. Сушити треба на плічках.

Суха хімчистка вдома

Якщо ж опускати дорогий серцю і гаманцю виріб в воду рука все одно не піднімається, тоді найкраще йти в хімчистку, адже тільки завдяки сучасному професійному обладнанню, яке представлено на сайті stirka.ua/oborudovanie-dlya-himchistok, можна повернути речам бездоганний вигляд.

А ще можна спробувати магазинний засіб для сухого прання в домашніх умовах. Він призначений для чищення виробів з делікатних тканин, оксамиту і вовни. Правда, потрібно пам’ятати, що повністю замінити прання або професійну хімчистку ним не вийде. Це скоріше засіб, що дозволяє просто освіжити річ, а не почистити.

Щоб заощадити гроші, диво-засіб для домашнього сухого чищення можна зробити в домашніх умовах.

Інгредієнти і матеріали:

- Невелика миска
- ¾ стакан води
- ¼ стакан оцту
- 1 чайна ложка бури
- 1 чайна ложка кисневого відбілювача
- 5-10 крапель ефірного масла (за бажанням)
- чиста ганчірка
- наволочка на блискавці

У невеликій мисці змішуємо воду, буру і сухий кисневий відбілювач. Додаємо улюблене ефірне масло і змішуємо. Бура і відбілювач допоможуть м’яко очистити одяг, оцет прибере неприємний запах.

Чисту ганчірку змочується в чистячому розчині, зайва рідина віджимається. У наволочку складаємо вироби, змочену ганчірку, блискавка закривається. Все це відправляється в сушарку на 30 хвилин при делікатному режимі. Дістаємо і розвішуємо, якщо потрібно гладимо.