Чорна п’ятниця: що потрібно знати про головний день розпродажів

Якщо словосполучення «чорна п'ятниця» викликає у вас якісь невиразні негативні асоціації - ви точно в меншості: в усьому світі ось уже багато років поспіль Чорна п'ятниця (Black Friday) - це, незважаючи на деяку похмурість назви, справжнє свято для покупців, день, коли знижки в сотнях магазинів виростають, а ціни, навпаки, падають до рекордно низьких значень.

У 2018 році глобальний день розпродажів пройде 23 листопада. Зосталося зовсім мало часу, саме час розібратися в премудростях цього скидочного шопінгу, і навчитися отримати максимум вигоди. 

Трохи передісторії

В 1966 році в США з’явилася чудова традиція - влаштовувати розпродажі в п’ятницю, наступну за Днем подяки (а День подяки відзначають щорічно в четвертий четвер листопада). Історію цієї традиції відраховують з XIX століття, а в середині XX для цього дня придумали спеціальну назву - Чорна п’ятниця. Ось так спочатку в США, а потім і в інших країнах світу (Мексиці, Канаді, Великобританії, багатьох країнах Європи) понеділок, що слідує за Днем подяки, поступово перетворився в неофіційне свято любителів шопінгу, мисливців за знижками і, звичайно, магазинів.

Сьогодні Black Friday знаменує початок сезону різдвяних покупок і саме на період між Чорною п’ятницею і Різдвом доводиться, за різними оцінками, до 20% всього обсягу роздрібної торгівлі в США.

Кому це вигідно?

Скептики напевно дадуть відповідь, що Чорна п’ятниця в кінцевому підсумку вигідна магазинам, але і для покупців вигода дійсно є. Головний плюс участі в Чорній п’ятниці - можливість закупитися всіма необхідними речами і потенційними подарунками до прийдешнього Нового року, і все це - зі знижками, розмір яких може досягати 50-80%.

Так, зустрічаються випадки, коли рітейлери навмисно завищують ціну на свої товари перед початком дня розпродажів, а потім ліплять на них привабливі ярлички типу «знижка 50%». На щастя, в останні роки це відбувається все рідше, особливо в онлайн-магазинах, так що саме в інтернеті рекомендують здійснювати покупки в Чорну п’ятницю в першу чергу.

Ще один безумовний плюс шопінгу в Чорну п’ятницю полягає в різноманітності брендів і магазинів-учасників - при бажанні можна знайти зі знижками товари практично будь-якої категорії.

Куди бігти і що робити?

У США Black Friday - настільки давня традиція, що весь механізм відпрацьований до дрібниць: багато магазинів в цей день відкриваються дуже рано, близько 5 ранку, а деякі торговельні мережі взагалі зустрічають перших відвідувачів вже опівночі, відразу ж, як тільки настає новий календарний день. У нас же про подібну чітку організацію всього процесу поки говорити не доводиться - так що рекомендуємо не бігти до гостинно закритих дверей місцевого торгового центру опівночі, як тільки настане 23 листопада, а скористатися всіма перевагами онлайн-шопінгу.

Щоб зробити процес покупок в інтернеті в Чорну п’ятницю зручнішим, швидким і, що важливо, ефективним (бо за знижками в цей день будуть полювати тисячі онлайн-покупців), найкраще відстежувати всі знижки і розпродажі в одному місці. Кілька порад для тих, хто збирається брати участь в Чорній п’ятниці в цьому році:

По-перше, потрібно відразу запам’ятати, що, хоча Чорна п’ятниця - явище у нас відносно нове, цей день розпродажів настільки популярний, що бажаючих придбати щось зі знижками дуже багато. На практиці це означає, що через кілька годин після старту розпродажів знайти потрібні речі з привабливою знижкою вже навряд чи вдасться - в загальному, правило «хто перший встав ...» в Чорну п’ятницю досить актуальне.

По-друге, найкраще заздалегідь скласти якийсь список того, що хочеться купити - або хоча б чітко уявляти собі цілі шопінгу. Справа в тому, що часом в онлайн-магазинах нові товари, на які в Чорну п’ятницю буде діяти знижка, з’являються за кілька днів або навіть за кілька годин до цієї події. Прямо зараз зайти в улюблений онлайн-бутик, вибрати симпатичну сумочку, а через кілька місяців, 23 листопада, купити її зі знижкою навряд чи вийде. Саме тому в розпал знижок лихоманки потрібно мати уявлення про необхідні покупки.