Поганий тон в SMM: 5 помилок, які шкодять бізнесу

Сторінки компанії в соціальних мережах - це обличчя і голос бренду в інтернеті. Це єдиний онлайн-майданчик, де людина може поставити пряме запитання представнику компанії і, не отримавши очікуваної відповіді, одним повідомленням понизити, або взагалі знищити репутацію бренду.

Ефективний маркетинг в соціальних мережах повинен вирішувати чотири основні завдання бренду:

- формування лояльного ставлення цільової аудиторії до компанії і її товарів;
- відпрацювання негативних і заохочення позитивних коментаторів;
- удосконалення товару або послуги за допомогою зворотного зв’язку;
- інформування аудиторії про поточні активності компанії, стимулювання продажів.

Всі ці дії ведуть до головної мети: підвищення впізнаваності бренду і збільшення продажів. Можна SMM займатись самотужки, але найкраще з цим завданням справиться професійне  digital агентство CLEVER MARKETING, це зекономить вам час, нерви і гроші.

Якщо головної мети не вдається досягнути, значить, ви вибрали невірну стратегію і, працюючи з соціальними мережами, робите одну з наступних помилок.

Помилка 1. Брехня підписникам

Соціальні мережі - «дзеркало» реального життя бренду, живий «аватар» бізнесу в мережі. І цей аватар повинен вести себе гідно і чесно. Ніхто не любить, коли йому брешуть. Ось і передплатники не заслуговують нечесного ставлення. Вуаль брехні дуже легко відчувається аудиторією. Збрехавши одного разу, можна назавжди втратити довіру до бренду і бізнесу з боку клієнтів і фанів.

Обман передплатників буває різним: неточна інформація про призи за участь в конкурсах, злодійство контенту або маніпуляція показниками.

Помилка 2. Образливе і конфронтаційна поведінка

Вибираючи tone of voice для спілкування з передплатниками в соцмережах, варто особливу увагу звернути на саму манеру спілкування. Зрозуміло, що трохи гумору ніколи не зашкодить, навіть в бізнес-комунікаціях. Однак варто стежити за інтонаціями і уникати «слизьких» тем, не перегинати палицю з конфронтаційними судженнями. Деякі висловлювання можуть образити фоловерів або їх представників.

Помилка 3. Купівля лайків і фоловерів

Який власник бренду або SMM-менеджер не мріяв про мільйонну армію передплатників і тисячі лайків під кожним постом. Але це не привід купувати онлайн-популярність за гроші. Досягти зростання можна і легальними способами: використовуючи цікавий контент, платні інструменти просування. А ось покупка так званих «мертвих душ» нічого доброго не дає.

Купівля лайків і фоловерів на біржах - гроші на вітер, які приносять більше шкоди, ніж користі для бренду. По-перше, така аудиторія взагалі не зацікавлена ​​в товарі чи послузі, а значить буде висіти мертвим вантажем на сторінці. А по-друге, залучити її в комунікацію буде дуже і дуже складно, що може викликати недовіру реальних передплатників. Крім того, різке зростання передплатників може викликати недовіру серед потенційних замовників.

Помилка 4. Оверпостінг

Люди підписуються на сторінки бренду в соціальних мережах тому, що їм подобається те, що ви робите. Однак це зовсім не означає, що вони хочуть бачити в стрічці ваші пости постійно. Лояльність може легко обнулитися через занадто активного маркетингу компанії. Використовуйте social media канали стримано і не перестарайтеся з частотою публікацій. Тестуйте різні типи і графіки публікації контенту: це допоможе зрозуміти, коли і що краще постити, щоб залишатися цікавими.

Помилка 5. Видалення негативних коментарів

Звичайно, отримати в соціальних мережах негативний коментар про бренд не дуже приємно. Однак спроба видалити його може привести до катастрофи. Один необдуманий клік по кнопці «Delete» часом запускає цілу хвилю негативу: користувачі репостять публікацію скривдженого клієнта, а в гіршому випадку і власні скарги додають.

На ділі, негативні коментарі корисні бізнесу з двох причин. По-перше, ви можете зробити клієнта щасливим, коли спокійно відреагуєте на скаргу і вирішите його проблему. Так можна заробити собі пару балів в очах потенційних клієнтів. По-друге, подібний відгук нерідко вказує на проблему в бізнесі, про яку ви, можливо, не знали. Звичайно, зробити всіх щасливими неможливо, але за допомогою соціальних мереж можна відчутно пом’якшити удар і зберегти обличчя компанії після спірних ситуацій.

Варто відзначити, що реагувати потрібно тільки на конструктивну критику, але ніяк не на безпідставні образи, погрози. Такий негатив і атаку ботів краще приховати від очей передплатників.

Наостанок - ще одна нагальна рекомендація: аналізуйте результати активностей в соціальних мережах. Вивчайте показники сторінок, переглядайте поставлені цілі, досліджуйте рівень залучення в контент, приріст фанів, охоплення, конверсії. Це дозволяє оперативно виправляти проблеми і тримати руку на пульсі соціального життя бренду.