Пізня осінь: роботи в саду і на городі

Пізня осінь - сумна пора для будь-якої людини, навіть затятого оптиміста. Основні роботи в саду і на городі позаду, а почуття занепокоєння не проходить: чи все зроблено, чи правильно, чи не залишилася забутою, не підготовленою до зими хоча б одна з рослинок?

Підготовка саду і городу до зими: осінні роботи

Остаточно оглядаємо плодові дерева, чагарники, ягідні та декоративні. У цю осінь, наприклад, на них залишилося багато листя: яблуньки, плетисті троянди, навіть жасмини. Необхідно це листя обірвати. щоб вони не тягнули вологу, а їх господарі підготувалися до зимівлі.

Дуже бажано під зиму провести роботи по удобренню ділянки. Це підвищить життєстійкість рослин, їх шанси на виживання при сильних морозах. Стійкості до сильних холодів сприяють калійні і фосфорні добрива. Також помічними будуть комплексні міндобрива, до речі, досить приємна нітроамофоска ціна пропонується компанією «ТЕТРА-АГРО».

В цей час варто познімати з гілок гнізда такого шкідника як гусінь метелика білан, які ранньою весною почнуть нищити дерева. Гнізда у вигляді скручених павутинкою листя треба знищити.

Добре б подбати про птахів - поставити для них в садах, городах шпаківні або годівниці; заодно вони будуть проводити санітарне обстеження на предмет наявності і подальшого знищення шкідників.

Щоб морози не знищили рослини

Найголовніше восени - пам’ятати про підступність листопада - грудня, коли часті досить сильні морози. Якщо достатньо снігу при цьому не випало, може трапитися непоправне - саме тоді від морозів страждає і гине велика частина культур. Масла у вогонь підливають відлиги, коли розтанувший рідкісний сніг до ночі застигає крижаною кіркою, заважаючи диханню, псуючи кору на деревах. Часті танення сприяють підіпріванню стовбурів, особливо молодих саджанців. Адже вони ще не встигли виробити стійкість до негоди. Від морозів страждають частіше коріння молодого дерева, вони витримують всього 10-12 градусів нижче нуля.

Не збирайте опале листя з пристовбурних кіл. Навпаки, до осені землю можна додатково замульчувати бадиллям зрізаних однорічників і багаторічників, компостом, перегноєм, хвойним опади. Вам за це будуть вдячні троянди, півонії, гортензії, молоді саджанці, плодові, декоративні, слабовкорінені живці.

Для укриття суниці садової використовую хвойний опад. Дуже зручно замульчувати її заздалегідь, починаючи з вересня. Спочатку посипайте міжряддя суниці золою, потім укладайте хвойним опадом. Він створює захисний дихаючий шар. Можна принести з лісу опале листя, їх пізньої осені досить.

Найкраще укриття - сніг. Буває, протягом листопада його випадає чимало. Тоді згорніть його з стежок на грядки, пристовбурні кола. Робиться це для того, щоб створити сніговий покрив товстіший на випадок частих сильних похолодань і недостатньої кількості снігового покриву. Адже кожен сантиметр снігу підвищує температуру грунту, що лежить під ним приблизно на градус.

Гризуни

Крім морозів є ще крижані вітри, гризуни, які люблять ласувати молодою корою. Тут допоможуть обгортання шматками руберойду, пакетами з-під цукру, прив’язування гілля до стовбурів. Буває, зайці добираються до смачних бічних гілочок на висоту снігу. Тому в кінці жовтня-листопада можна обв’язати їх старими колготками, захистити сітками, надіти на гілки розрізані вздовж пластикові пляшки. Навіть прив’язані до стовбурів гілки полину, горців, папоротей зроблять їх недоступними для гризунів і раннього весняного сонця, палючого кору.