Технологія маркетрі для створення вишуканого декору

Маркетрі - це спеціальна техніка виготовлення дерев'яних мозаїк. Мозаїки виготовляються на основі натурального шпону, який викладається шматками для досягнення цікавого художнього ефекту.

Мозаїка з шпону - чудовий оздоблювальний матеріал, саме з його допомогою можна створити оригінальні вишукані меблеві фасади, міжкімнатні двері, стільниці, прикрасити нею різноманітні коробки, столики і інші домашні речі. Подивіться тут https://radera.org.ua на прекрасні роботи досвідчених майстрів маркетрі меблевої фабрики РАдеРа, вони стануть справжньою окрасою вашої домівки чи офісу.

Термін «маркетрі» перекладається з французької як «дерев’яна мозаїка». Стародавні майстри називали вироби зі шматочків деревини «дерев’яним набором» або «дерев’яним комплектом». Вироби в стилі маркетрі можна зустріти навіть в античній епосі. Наприклад, в гробниці Тутанхамона дослідники виявили вироби, які мали вставки з чорної деревини. Однак такий підхід можна назвати лише предтечею маркетрі, адже в своєму класичному варіанті ця техніка передбачає використання найтонших пластин з шпону. Товщина кожної пластини повинна бути не більше 2-3 мм.

Верстат для розпилювання шпону був сконструйований лише в другій половині XVI століття. В ті часи техніка маркетрі стала активно поширюватися по численним країнам. Приблизно в XVIII столітті вона добралася і до наших країв. Сьогодні техніка маркетрі не так популярна в силу високої складності складання виробів. Однак майстри маркетрі залишилися - вони виробляють унікальні вироби на замовлення, які чудово виглядають в сучасних інтер’єрах.


Техніки виготовлення маркетрі

Маркетри включає в себе кілька технік:

- Інтарсія. У цій техніці використовується дерев’яна панель, в якій вирізаються канавки для подальшого приклеювання різних фрагментів деревини. Фрагменти можуть мати різну товщину. Зазвичай вони досить масивні: часом до 2 см. Такий підхід не можна назвати типовою методикою маркетрі, адже в ній застосовується найтонший шпон.

- Облицювання. Метод, який передбачає наклеювання деревини на поверхню різних виробів в якості декору.


Сфера застосування мозаїки маркетрі

Сфера застосування маркетрі дуже широка. Дерев’яні мозаїки можна зустріти на поверхні меблів, стін, з їх допомогою можна створювати справжні витвори мистецтва.

Для роботи в техніці маркетрі потрібен певний специфічний інвентар: фанера, шпон, різак, гумірка (стрічка для приклеювання), прес, клей, шліфувальний пристрій і т.д. Шпон, застосовуваний для створення мозаїк, може мати різний розпил, що безпосередньо впливає на його декоративні якості.

Дефекти деревини - ще одне прекрасне доповнення для унікальних зображень, виконаних в техніці маркетрі. Якщо ж добитися потрібного відтінку не виходить, можна вдатися до травлення або морення шпону.

Створення шедеврів в техніці маркетрі - дуже кропіткий процес, який вимагає високої посидючості й акуратності. Готові предмети інтер’єру, прикрашені маркетрі, матимуть свій власний вигляд і прекрасно доповнять пишний інтер’єр. Але варто пам’ятати про те, що таке задоволення влетить вам у копієчку. Втім, якщо ви хочете додати своєму будинку ексклюзивності, то маркетрі - кращий спосіб зробити це!