8 фактів про менопаузу

Як починається клімакс у жінок майже всі чули - хоча симптоми і ознаки можуть сильно відрізнятися у різних жінок. А ось на питання, коли особисто у вас почнеться менопауза, точну відповідь дати неможливо - немає таких аналізів і досліджень. Спеціалісти розповідають, що провокує ранній клімакс і як зберегти молодість в менопаузі.

Часто на прийомі гінекологи чують одне і те же питання, що задається з незмінно схвильованим виразом обличчя: “Лікарю, коли у мене почнеться клімакс?”. Складається відчуття, що в свідомості жінки клімакс, або, точніше, період менопаузи, - це кінець життя, і далі тільки суцільний морок і страждання. Це неправда, і ось чому.

- Передбачити час настання менопаузи не може жоден лікар.

- Широко поширена інформація про те, що час початку клімаксу успадковується, тобто у вас буде так само, як і у мами або бабусі. Науково це не доведено, але деяка закономірність простежується. Тому в якості заспокійливого факту спадкову схильність можна брати в розрахунок.

- Час настання менопаузи можна прискорити штучно. До цього призводять: операції на яєчниках (особливо видалення ендометріоїдних кіст), хіміо- або променева терапія (при лікуванні онкологічних захворювань), паління, різні аутоімунні захворювання. Такі захворювання зустрічаються не так часто, скоріше навіть дуже рідко. До них відносяться ревматоїдний артрит, системний червоний вовчак, міастенія, вітіліго і ін. При цих захворюваннях в крові виявляються антитіла до тканини яєчника, які пошкоджують його, сприймаючи тканину яєчника як чужорідну. Також до раннього клімаксу можуть привести запальні захворювання яєчників (запалення придатків), вплив різних токсичних речовин при роботі на шкідливих виробництвах.

- Відстрочити настання менопаузи неможливо, що б вам не обіцяли, тобто основне завдання - не скоротити те, що залишилося (терміново кидайте палити!). Серйозна помилка, що прийом контрацептивів за рахунок виключення роботи яєчників може відсунути початок клімаксу; це неправда, кількість фолікулів на фоні прийому контрацептивів знижується з такою ж швидкістю, як і без цих препаратів.

- Менопауза може починатися по-різному: у одних відразу припиняються місячні і більше вже не приходять, у інших йде період “плутанини” - нерегулярних місячних, і потім вони пропадають. Є варіант, коли клімакс ніби як вже настав, почалися “припливи” та інші принади цього періоду, а потім раптом все зникло, стан покращився і пройшли ще одна-дві менструації, і тільки після цього тиша.

- Саме тому в медицині менопаузою називають стан, коли місячних немає строго 1 рік, подальший період називається постменопауза. Так, в цей період (коли місячних немає протягом року) також треба продовжувати оберігатися, оскільки ймовірність вагітності хоч і низька, але є.

- Є кілька досліджень, які використовують для оцінки оваріального резерву (резерву яєчників). Це аналізи крові на ФСГ, естрадіол, АМГ і УЗД яєчників на самому початку циклу (на 2-3-й день) з метою підрахунку кількості фолікулів в них (є ще аналіз крові на ингибин, але його показники не знайшли клінічного застосування). Результати цих досліджень не допоможуть спрогнозувати початок клімаксу. Хіба що з точністю відповіді “скоро / не скоро”. Ці аналізи потрібні репродуктологам для оцінки пацієнтки на предмет можливості проведення їй стимуляції овуляції і якщо так, то який саме. Тобто у цих досліджень виключно прикладне значення в протоколах ЕКО і немає ніякої прогностичної цінності.

Тому якщо доктор показує вам аналіз на АМГ і каже, що він дуже низький, це означає, що у вас можуть бути труднощі з реалізацією репродуктивної функції, але це не означає, що у вас протягом року настане менопауза.

- Клімакс у жінок - це не кінець життя. Сучасні препарати для замісної гормональної терапії дозволяють жінкам відчувати себе і виглядати іноді навіть краще, ніж в період до менопаузи (коли природний рівень статевих гормонів був уже знижений). Зберігається і навіть поліпшується зовнішній вигляд (шкіра, волосся, нігті), присутній бадьорість і часто високу лібідо (вище, ніж було). Чому? Припиняються крововтрати, коливання настрою, ризик вагітності - залишаються тільки хороше самопочуття і довгоочікувана безтурботність буття.

По матеріалам https://topginekolog.ru