Магазин майбутнього: 5 місць для шопінгу без кас і продавців

Онлайн-шопінг вже не вважається найсучаснішим способом придбати або продати товар. У боротьбі за покупця рітейлери винаходять все нові формати магазинів, які будуть відповідати вимогам покупця. Вашій увазі підбірка магазинів, які пропонують своїм клієнтам абсолютно новий досвід покупок.

На сайті компанії “Lemmix Trade” https://lemmix.com.ua ви зможете вигідно придбати принтери чеків, сканери штрих-кодів, а також інше сучасне торгівельно-касове обладнення.

Naraffar

Один з перших магазинів без кас і продавців відкрився в шведському містечку Вікен на початку 2016 року за ініціативою місцевого IT-фахівця. Він розробив мобільний додаток, який повністю замінює людську працю. Магазин працює цілодобово. Щоб потрапити всередину, покупцеві потрібно авторизуватися в додатку і просто провести пальцем по екрану. Також за допомогою програми покупець повинен відсканувати коди потрібних товарів, перед тим, як класти їх в корзину. У магазині немає каси, тому рахунок за покупки приходить кожному користувачеві один раз на місяць. Проблему безпеки вирішують за допомогою камер, які розташовані всередині торгової точки. Вони здатні зафіксувати людину, яка потрапила всередину без авторизації, і відправити повідомлення власнику магазину.

Amazon Go

Компанія Amazon запустила унікальний продуктовий магазин без кас і персоналу в Сіетлі в грудні 2016. Спочатку в цьому магазині могли скупатися тільки співробітники компанії, але вже в 2017 році проект відкрили для масового користувача, анонсувавши вихід на європейський ринок з новим форматом рітейлу. У магазині Amazon Go немає звичного обслуговуючого персоналу і кас, щоб оплатити товари при виході. Щоб скупитися, необхідно на вході просканувати QR-код із спеціального додатка на смартфоні для ідентифікації. Після цього покупець може брати всі необхідні товари з полиць. Amazon автоматично визначить, що ви купили за допомогою технологій комп’ютерного зору і глибокого навчання. А потім спише вартість товарів з рахунку покупця в Amazon.

Згідно з дослідженням, 8 з 10 американських споживачів (84%) воліли б скуповуватися в повністю автоматизованому Amazon Go замість традиційних магазинів.

Moby Mart

У 2017 році тренд магазинів без кас підтримав Китай. У червні в Шанхаї відкрився 24-годинний магазин, який знаходиться повністю в управлінні технологій. Крім самообслуговування, торгова точка на колесах - Moby Mart - може запропонувати покупцеві товар в зручній для нього точці міста. Ларьок автономно переміщається по вулицях за допомогою штучного інтелекту та комп’ютерного зору. Зовні цей магазин нагадує автобус зі скляними стінами. Щоб потрапити всередину, потрібно відсканувати QR-код на дверях авто. Зорієнтуватися в магазині допоможе віртуальний продавець-голограма. У кожного товару на упаковці є штрих-код на упаковці. Його потрібно сканувати смартфоном, а гроші будуть списані з банківської карти, прив’язаною до мобільного гаманця.


BingoBox

Ще один подібний магазин, але вже не пересувний, відкрив китайський стартап Bingobox. Потрапити в магазин зможуть всі користувачі популярного в Китаї месенджера WeChat - для цього їм потрібно відсканувати QR-код при вході в магазин. Так відбувається авторизація покупця. Щоб купити товар, користувачеві, як і в попередніх моделях, потрібно відсканувати коди товарів, і оплатити покупку через WeChat або мобільний гаманець AliPay на автоматизованій касі. Коли покупець залишає магазин, спеціальна камера стежить, щоб він забрав з собою тільки ті товари, за які заплатив.

Auchan Minute

До китайського тренду інноваційних магазинів приєднався і гігант рітейлу Auchan. Він збирається відкрити в країні цілу мережу магазинів, в яких відсутня торговий і касовий персонал, а для здійснення покупок потрібен лише смартфон зі сканером QR-кодів і додаток Auchan Minute.

Так, перед входом в магазин Auсhan Minute клієнтам досить відсканувати QR-код на вхідних дверях. Потім за допомогою камери смартфона відсканувати штрих-коди потрібних продуктів, додаючи їх у віртуальну корзину мобільного додатка. Далі покупцеві слід перевірити свій список покупок і завершити онлайн оплату товарів перед виходом з магазину.