5 характеристик автомобіля, про які виробники часто вводять в оману

Багато водіїв в своєму житті стикалися з тим, що виробники автомобілів їх у чомусь обдурили. Так, для когось справжнім сюрпризом стало те, що придбана машина витрачає набагато більше палива, ніж зазначено в брошурі. Інші ж вічно незадоволені «секундами до сотні», оскільки автомобіль розганяється не так динамічно, як було сказано в рекламі.

І це далеко не повний список прийомів, на які усвідомлено йдуть виробники нових автомобілів, а також офіційні дилери. Де ж можна «наколотися» і як не постраждати в такій ситуації - далі в нашому огляді.

Витрати палива

Якщо в технічному паспорті автомобіля зазначено, що він може проїхати 100 кілометрів, витративши всього 5 літрів палива, то це не означає, що будь-який водій зможе повторити цей результат на своїй «ластівці». Навіть на новій машині отримати ту же витрату буде непросто, так як цю цифру більшість автовиробників визначають в лабораторних випробуваннях. При цьому автомобіль знаходиться в теплому приміщенні без вітру, заправлений кращим бензином або дизпаливом, маслом, і «намотує кілометри» на спеціальному стенді по комп’ютерній програмі.

Значної відмінності фактичної і «офіційної» витрати палива (часом до 30%) відмічено у багатьох марок, в тому числі Mercedes-Benz, BMW, Toyota, Peugeot, Citroen, Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, концерну GM. У більшості випадків, за кількома винятками, таке проходить безкарно.

Обсяг багажника

Обсяг багажника автомобіля прийнято вимірювати в літрах, і ці цифри часто виглядають досить переконливо. Так, місткість багажного відсіку седана Volkswagen Polo складає цілих 460 літрів, але якщо почати складати туди більш-менш великі ящики відомого обсягу, то на дану цифру буде вийти непросто. Можливо, все тому, що дана цифра офіційно ні на що не впливає: ні при сертифікації, ні при розмитненні транспортного засобу. Більш того, в Європі для вимірювання об’єму багажника використовують методику VDА, яка передбачає використання 1-літрових «коробок» розміром 200х100х50 мм. Природно, ними можна наповнити простір так, що і миша не пролізе.

Численні перевірки, проведені експертами, показали, що реальний обсяг багажника може бути на 40-100 л, а часом і на 150 л меншим, ніж вказав виробник. Втім, якщо ви придбаєте на https://airbox.com.ua/ автобагажник, проблема з перевезенням необхідної кількості речей відпаде сама собою!

Дорожній просвіт

Величина кліренсу (дорожнього просвіту) має чимале значення для тих, хто живе в глибинці, оскільки від цього залежить цілісність агрегатів і деталей, що знаходяться під днищем машини. У нас цю величину вимірюють по центру автомобіля, - де знаходиться піддон, вихлопна труба, редуктор заднього моста. Причому машина повинна бути завантажена «по повній», тобто з усіма пасажирами і вантажем в багажнику.

За кордоном кліренс визначають по іншому. В Японії дорожній просвіт міряють на порожній машині, а в компанії Peugeot, і зовсім, по зазору між асфальтом і порогами.

Розгін до 100 км / год

У повсякденній їзді величина розгону «до сотні» якщо на щось і впливає, то тільки на почуття власної гідності власника автомобіля. Ці секунди мають вирішальне значення на гоночному треку і в заїздах на ¼ милі. Саме тому більшості водіїв не варто засмучуватися від того, що їхні машини на пару секунд повільніші, ніж вказано в характеристиці. Навіть на новій машині непрофесіоналові далеко не завжди вдається досягти бажаних секунд. Для цього знадобиться ідеальний асфальт, нові шини «правильної» розмірності, закриті вікна, вимкнені фари і кондиціонер.

Потужність двигуна

Потужність автомобіля - це дуже важливий показник, який впливає на транспортний податок. Також на цю цифру дивляться в страхових компаніях і на митниці, і чим більше кінських сил «прописано» під капотом, тим більше доводиться платити. Щоб «підіграти» потенційним клієнтам на вітчизняному ринку, автокомпанії часом заявляють про дефорсування двигунів на 5 ... 20 к.с. Здійснюють його чи ні фактично - це вже інше питання.

Але навіть якщо визначати потужність «по чесному», то результати вийдуть вельми різні, дивлячись яким способом отримали цю характеристику. В Україні, Європі, Японії і США прийняті методики, що мають багато відмінностей: чи знімається потужність з маховика або з коліс автомобіля, чи витрачається енергія на привід допоміжних агрегатів, як враховувалися погодні умови. До того ж, самі кінські сили бувають різними. Так, 100 к.с. в США рівні 101,38 к.с. в Європі, а все тому, що в імперській системі цифри трохи відрізняються.