Голяка чи в піжамі: як спати корисніше і приємніше

Головна героїня фільму «Сніданок У Тіффані» Холлі Голайтлі спала в одній пов'язці для очей і берушах, надягаючи сорочку тільки для зустрічі гостей. Можливо, Холлі знала про щось користь сну без одягу, чого досі не знаємо ми.

Згідно з опитуванням, проведеним National Sleep Foundation в 2013 році в США, Англії, Канаді, Японії, Мексиці і Німеччині, в призначеному для сну одязі сплять від 56 до 91% з 1500 опитаних. У нас подібних офіційних досліджень не проводилося, але традиційно вважається за краще спати в одязі. Поки одні вибирають жіночі піжами Cornette на https://postelka.com.ua/pizhamy-zhenskie-cornette/, а інші воліють костюм Єви, ми пропонуємо зробити вибір усвідомленим - і розбираємося, як одяг для сну впливає на його якість.

Між льодом і полум’ям

Погана якість сну пов’язана з безліччю захворювань, в тому числі на цукровий діабет, інсульт і депресією, а також погано позначаються на відносинах. Дослідники сходяться в думці: для хорошого якісного сну важливо не перегріватися, не переохолоджуватися і перебувати в так званому стані термонейтральності. При цьому температура навколишнього середовища оптимальна і організму потрібно мінімум витрат на регулювання власної температури.

Перед тим як відійти до сну, тіло злегка охолоджується - це нормальний процес, якому не потрібно заважати, адже він допомагає нам заснути швидше і глибше. Якщо перед сном ви надягнете дуже теплу піжаму не по погоді і пірнете під пухову ковдру, може порушитися природний хід терморегуляції; тоді людина довше намагається заснути, а перегрівшись, прокидається раніше, ніж планувалося.

Найнижчої температури тіло досягає в фазу швидко сну приблизно за дві години до пробудження - в середньому це близько п’ятої ранку. Якщо ви помилитеся з температурним режимом в цей момент, то можете прокинутися від холоду.

У пошуку балансу величезне значення має температура повітря в спальні. Якщо за “бортом” ліжка 30-32 градуси, то спати без одягу однозначно буде кращим рішенням. Якщо в кімнаті 16-19 градусів - краще спати в піжамі і хоча б під тонкою ковдрою. В цілому вчені вважають, що в обійми до Морфея краще приходити оголеними: це дозволяє нам не перегріватися і краще спати.

Бавовна, шовк або бамбук

Якщо вам комфортніше спати в одязі, вибирайте вільні, не дуже облягаючі і не здавлюють речі з натуральних тканин, в яких ви не будете перегріватися. Варто приділити увагу етикетці зі складом: у кожної тканини є недоліки і переваги (втім, як і у всіх речей в світі).

Мабуть, найпопулярніша тканина для нічного одягу - бавовна. Вона м’яка і добре пропускає повітря, не дратуючи шкіру. Правда, погано відводить вологу, тому одяг з неї не кращий варіант для людей, які вночі потіють. Крім того, гріє бавовна погано, в холодному кліматі однією бавовняною піжамою без теплої ковдри не обійтися. А ось шовк - відмінний терморегулятор, який може зігріти коли холодно, і охолодити в спеку. На жаль, шовковий (натуральний) одяг коштує дорого і складний в догляді - в ідеалі він вимагає хімчистки.

З приводу вовни думки фахівців розходяться. З одного боку, цей матеріал може викликати перегрів і роздратування шкіри. З іншого - є дані, що в вовняному одязі легше заснути, якщо в спальні холодно. Результати досліджень говорять, що при температурі повітря близько 17 градусів вовна краще сприяє засипанню і міцному сну, ніж бавовна - останню варто вибирати тим, у кого в спальні понад 22 градуси.

Зараз набирає обертів виробництво одягу з бамбукового полотна - воно м’яке, добре пропускає повітря і вбирає вологу, може мати антибактеріальні властивості і на 100% біорозкладне. Правда, під виглядом бамбука в більшості випадків подається інша тканина - рейон; формально вона виготовляється з натуральних волокон, але фактично їх дуже сильно обробляють, серйозно змінюючи властивості. Тому річ, у якій на етикетці вказано бамбук, може не мати очікувані якості.