Картина, створена штучним інтелектом, продана з аукціону за $ 432 500

Організатори аукціону «Christie's» в Нью-Йорку планували продати «Портрет Едмонда Беламі» за 10 тисяч доларів. Однак результат перевершив всі очікування. Стартова ціна була перевищена багато разів і картина пішла з молотка за 432 500 доларів. Як же звуть автора картини, і що це за нова зірка світового живопису?

Истинное творчество не знает границ! Полет фантазии, буйство касок, очарование текстур побуждает на создание истинных шедевров, а воплотить свои художественные порывы вы сможете при помощи оригинальных наборов для рисования камнями иконы стразами от “Арт Соло”. Славы Пикассо и Рембрандта вам, скорее всего, не добиться, но порадовать друзей и знакомых своими художественными произведениями вы сможете наверняка!

На жаль, вимовити ім’я автора людині без математичної освіти складно. Оскільки творцем полотна є алгоритм, який виражається складною алгебраїчною формулою. Саме ця формула красується в кутку портрета, де зазвичай художники залишають свої ініціали.

Алгоритм захопився абстрактним живописом

- Ми навчали алгоритм, завантажуючи в нього дані 15 000 портретів написаних в період з XIV по XX століття, - каже Уго Каселла-Дюпре, фахівець в області машинного навчання, один з учасників проекту. - При створенні портрета використовувалася так звана генеративно-змагальна мережа (від англійського Generative adversarial network, скорочено GAN). Її принцип дії заснований на змаганні двох нейронних мереж.

Прямо скажемо, шедевр виглядає, м’яко кажучи, трохи незавершеним. Але у «хрещених батьків» є своє пояснення цьому. На їхню думку, алгоритм захопився абстрактним живописом, тому портретна схожість його особливо не хвилювала. Французькі програмісти вважають, що аналізуючи роботи художників протягом 7 століть, нейронні мережі зрозуміли, що мистецтво прогресує по цілком певній траєкторії - від форми до абстракції. І вирішили, що потрібно відповідати віянням часу. Тим більше в абстрактного живопису більше простору для самовираження і новизни.

Той самий Едмонд Беламі

Виникає питання: хто такий Едмонд Беламі, який удостоївся уваги штучного розуму? Насправді це вигаданий персонаж, названий на честь творця GAN програміста Яна Гудфеллоу з компанії Google. Його прізвище перекладається з англійської як «хороший друг». Точно так же звучить в перекладі з французького словосполучення «belle ami».

Втім, в розпорядженні розробників не тільки портрет Едмонда Беламі, але і його численного «сімейства». Справа в тому, що учасники експерименту створили для вигаданого персонажа повноцінний родовід: він починається з парадних портретів прадіда і прабабусі - графа і графині Беламі. Судячи по зачісках та шатах вони схожі на сучасників Короля Сонця - Людовика XIV. Далі йдуть їхні діти - маркізи, барони, дама в блакитному, яка, судячи з генеалогічного дерева, чомусь є дружиною кардинала Беламі і мамою Едмонда.

В цілому налічується 11 портретів. Якщо пустити з молотка всю цю колекцію, то, з огляду на успіх Едмонда, вийде пристойна сума. Але програмісти поки не ділилися своїми комерційними планами.