У Литві розробили бетон без цементу

Вчені Каунаського технологічного університету (КТУ) в Литві розробляють технологію виробництва бетону без використання цементу. За їх заявою, для виробництва бетону без цементу можна використовувати промислові відходи, такі як вугільна сажа.

При цьому, кінцевий продукт буде мати характеристики міцності, які можна порівняти з традиційним бетоном. До речі, бетон, та інші якісні будматеріали можна вигідно замовити на сайті https://stroymart.net.ua/ компанії StroyMart. Також новий матеріал буде більш стійким до кислот і більш стабільним у випадках впливу високої температури і холоду.

Розробники проекту заявляють, що при виробництві 1 тонни портландцементу (основного інгредієнта бетону і найбільш часто використовуваного типу цементу в усьому світі) в атмосферу потрапляє до 1 тонни вуглекислого газу. За оцінками фахівців, на світову цементну промисловість щорічно припадає приблизно 7% всіх викидів CO2 в атмосферу.

З метою зниження негативного впливу конкретної галузі на навколишнє середовище дослідники КТУ вивчають методи заміщення портландцементу іншими матеріалами.

- Спочатку ідея про те, що бетон може бути отриманий без використання цементу, здається радикальною. Тепер, після декількох років інтенсивної роботи, нам вдалося розробити лужно-активований бетон, який має міцність на стиск 55 МПа - те ж, що і в звичайному бетоні. Замість портландцементу ми використовуємо алкалізовані промислові відходи: сажа, осад біопалива, відходи виробництва AlF3 - силікагель і т.д. - розповідає дослідник факультету цивільного будівництва і архітектури КТУ Вітаутас Бокулло

Бокулло додав, що найбільшою перевагою подібного типу сполучної речовини є те, що при її виробництві можна було б використовувати велику кількість промислових відходів, що містять активну форму з’єднань кремнію і алюмінію. Він уточнив, що теоретично можна використовувати будь-який матеріал, що містить кремній і з’єднання алюмінію, такі як доменний шлак або метакаолін, матеріал, отриманий з модифікації глинистого мінерального каолітіна.

Оброблені спеціальним лужним розчином, ці матеріали починають плавитися і зв’язуватися аналогічно традиційному цементу. Залежно від складу кінцевий продукт може бути або геополімером, або лужно-активованим матеріалом. Розробники розповіли, що лужно-активований бетон більш стійкий до впливу вогню і кислоти. Крім того, оскільки він має більш високий pH, то менше схильний до корозії.

За заявою Вітаутаса Бокулло, лужний активований бетон можна використовувати замість традиційного бетону в багатьох областях, і він може стати популярною альтернативою традиційному бетону в усьому світі. З економічної точки зору він вигідніший, так як можна використовувати місцеві матеріали.

- Ми намагаємося використовувати відходи місцевої промисловості, такі як відходи виробництва фториду алюмінію - силікагель і сажа з біопалива. Підготовка речовини залежить від самого матеріалу. Наприклад, вугільна сажа може бути використана миттєво, але осад біопалива повинен бути подрібнений до структури цементу. Щоб поліпшити якість кінцевого продукту, можна змішувати декілька речовин, але перед цим їх хімічний склад і добавки необхідно досліджувати на вплив на навколишнє середовище і вплив на характеристики міцності бетону - продовжує коментувати розробку Вітаутас Бокулло.

Дослідницькі групи, що працюють на факультеті цивільного будівництва і архітектури КТУ, також експериментують і розробляють інші типи бетонних сумішей, таких як надтвердий бетон, самовідновлювальний бетон і інші.