Особливості рибної ловлі в листопаді

З переходом на листопад місяць можна вважати, що ми на порозі зими. Цей місяць досить складний для рибної ловлі, мається на увазі погодні умови: дощі (часом зі снігом), плюс до цього крижаний вітер, часті зміни погоди - це найхолодніший осінній місяць. А з другої половини листопада вже починаються відчутні заморозки. На початку листопада поведінка риб не сильно відрізняється від жовтневої, але ось з початком льодоставу поведінка риби під водою змінюється.

В інтернет-магазині https://gobio.com.ua/primanki/voblery/ ви можете по найкращій вартості придбати воблери, а також все інше необхідне для вдалої рибної ловлі.

Крім хижаків, риба стає досить малорухомою і ховається в ямах на дні водойми. Основним об’єктом риболовлі в цей час є щука, окунь, судак. У листопаді непогано клює густерка, плотва переміщається по водоймі невеликими зграйками. Звичайно, з цієї компанії виділяється щука - вона, мабуть, найактивніша. Щука практично бере на все, але на живця найкраще. Насадками може бути хробак, дрібна рибка (дуже вже вона любить йоржа).

Також можна непогано порибалити на крупного окуня, він збирається на глибоких місцях (так би мовити в закаряженних місцях). Дрібні окуні більше мешкають в затоках, де зарості. Але з льодоставом великий окунь (горбач) нерідко ганяє дрібну рибу під самим берегом, в основному поодинці.

Уже зараз рибалки активно застосовують блешні, так що, саме час готувати блешні, балансири і т.д.

І звичайно, хочеться сказати кілька слів про перший вихід на лід. Рибалка, особливо це стосується початківців, повинен розуміти наскільки серйозний ризик виходу на перший лід, особливо на великі глибини з пристойною течією. Краще зайвий раз обережно перевірити під ногами, а бравада і ризик тут абсолютно недоречні, особливо в комбінації з алкоголем.

І ще, є один нюанс - в цей час вода буває чистою, і якщо лід без снігу, то будьте впевнені, що риба буде вас бачити на відстані 5-6 метрів точно. Тому, деякі досвідчені рибалки завжди намагаються затемнити лід, інакше риба буде реагувати на кожен ваш рух. Це робиться будь-якими підручними засобами: очеретом, гілками, іноді досить просто побризкати водою, яка розтікаючись і замерзаючи, вкриває кригу каламутною плівкою.

Застосовувати яскраві нікелеві або срібні блешні не рекомендується, краще використовувати блешні червоних (мідних відтінків), або жовтих кольорів, вдалими можуть бути також свинцеві блешні. А ось волосінь, і особливо поводок, краще використовувати найтонший, але такий, щоб вона була здатна витримати вагу передбачуваної риби, тому як вода стає прозорою, а риба полохливою. Я в цей час варто використовую хорошу якісну волосінь, щоб виключити її обриви, а ось економія на волосіні може підвести при виведенні риби.

Напевно, нема потреби говорити, наскільки важливо те, як ви будете одягатися на риболовлю в листопаді. Несерйозний підхід до цього питання може затьмарити як і саму риболовлю, так і вимушені вихідні, проведені в ліжку з градусником під пахвою. Ну вже, якщо Ви екіпірувалися відповідно до погоди, запаслися значним арсеналом блешень, балансирів і т.д. і проявили наполегливість в пошуку риби, то у Вас будуть і прекрасні знімки на пам’ять, маса вражень і щука в духовці або минь в каганці, або ж судак в клярі!