Як доглядати за плитою і варильною поверхнею: поради експерта

Не важливо, плита у вас чи варильна панель - за нею потрібен догляд. Як доглядати - безпосередньо залежить від матеріалу виготовлення. Розповідаємо, які засоби найбільш ефективні, чи можуть допомогти народні рецепти і що категорично не можна застосовувати на різних поверхнях.

Правильний догляд за склокерамікою

Насамперед, поверхня електроплити повинна охолонути, потім наноситься засіб для чищення, і через кілька хвилин губкою а потім сухою ганчіркою витирається. Ці роботи повинні здійснюватись в гумових рукавичкаж.

Засіб для склокераміки може бути середнього цінового сегмента, так званий «мас маркет» та професійний: як правило, такі випускаються виробниками побутової техніки. Як правило, останні - більш концентровані і вимагають менше часу і зусиль для очищення, розпорошуються тонким шаром за допомогою пульверизатора і містять силікони, найтонша плівка з яких покриває варильну поверхню. Засоби для склокераміки дуже різні за складом, треба просто, щоб на упаковці було написано, що можна чистити саме склокераміку. Мильний розчин цілком може замінити засіб для склокераміки, якщо забруднення не дуже сильні.

Засіб для миття вікон і скло з нашатирним спиртом - теж непоганий вихід, але сильні пригорілі забруднення не видалить.

Дивно, але видалити складні забруднення допомагає оливкова олія навпіл з содою - налити на пляму, залишити, потерти кухонним рушником. Правда, це дороге задоволення. Ще з народного арсеналу: 9% оцет або суміш оцту і соди (не треба натирати сухою содою склокераміки, спочатку погасіть її оцтом або розчином лимонної кислоти в мисочці і зробіть кашку).

Меламінові губки, або губки-гумки - відмінний засіб догляду за склокерамікою. Сильні забруднення можна видалити скребком для склокераміки (обов’язково спеціальним, а не будь-яким іншим). Важливо, щоб в комплекті у скребка було кілька змінних лез.

Протипоказання:

Не можна чистити склокерамічну панель, якщо вона ще не охолола - з’являться розводи, а ви можете обпектися і надихатися «хімією». Якщо у приладу є індіктори залишкового тепла, то зручніше зорієнтуватися.

Не можна використовувати ту ж губку, що і для посуду: на ній буває нерозчинений жир, яким ви забрудните плиту. Взагалі чиста губка - це важливо.

Не можна шкребти склокераміку нічим, що спеціально для неї не існує: ножами, лезами, металевими сітчастими терками, м’ятою газетою і т.п.

Не можна використовувати абразивні миючі засоби і ті, що не призначені для склокераміки.

Не можна готувати на склокераміці в посуді з алюмінієвим або просто нерівним дном, зіпсуєте поверхню.

Як доглядати за емальованим покриттям плити

Емалі, як їх не покращують, все одно залишаються найбільш нестійкими покриттями: з часом покриваються мікро-тріщинами, навіть якщо обійдеться без сколів. Разом з тим, це найбільш невибагливі матеріали в плані вибору миючих засобів: можна з хлором, можна з лугом, можна з кислотою. Не можна тільки змішувати все це - утворюються такі пари, якими небезпечно дихати. З іншого боку, всі ці засоби досить агресивні і з часом зіпсують емаль.

Є чимало народних лайфхаків, з яких найбільш ефективний - суміш з 50 мл звичайної перекису водню, 5 мл рідкого мила і 100 г соди. Рівномірно нанесіть, залиште на кілька хвилин. Потріть забруднення губкою. Повинен вийти шик і блиск.

Протипоказання:

Що не можна робити з емальованому поверхнею? По-перше, не можна на неї нічого упускати - решітки, кришки тощо, щоб не було відколів. По-друге, не варто її шкребти нічим металевим.