Сита і здорова кішка: поради ветеринарів щодо правильного раціону

Годувати кішку можна кормом, купленим в магазині, або приготованим самостійно. Перший варіант простіший: в цьому випадку вам потрібно тільки вибрати підходящий варіант для вихованця. Основна складність другого - розробити збалансований раціон з натуральних продуктів. Зробити це без відповідних знань або допомоги професіонала дуже складно.

Не ведіться на слово «натуральність» в самостійному годуванні: насправді готові корми теж виробляються з натуральних інгредієнтів, але при цьому з урахуванням конкретних потреб кішки.

А ось досягти повнораціонного харчування в домашніх умовах дуже складно. Чогось вашій тварині буде не вистачати, чогось, навпаки, буде в надлишку. Готові корми розраховані таким чином, щоб цього уникнути. Якщо ви зробили вибір на користь магазинного корму, то не варто балувати кішку їжею зі столу. Це може привести до дисбалансу поживних речовин і ожиріння.

А ось чергувати сухий і вологий готовий корм цілком допустимо, особливо якщо вони створені одним виробником. Сухий корм сприяє механічному чищенні зубів і підтримує травлення (він містить близько 4% клітковини). У вологому кормі приблизно в п’ять разів менше калорій, ніж в сухому, тому він забезпечує збалансоване харчування і не дає вихованцеві набрати зайву вагу.

Як вибрати корм в магазині

Готовий корм дылиться не тільки на види (сухий і вологий), а й на класи: економ, преміум, суперпреміум і холістік. При виборі на це варто звертати увагу. Різниця між кормами в використовуваній сировині і самій упаковці. Наприклад, в кормах економ-класу можуть бути присутніми субпродукти. Це знижує вартість корму. Однак це зовсім не означає, що ви не можете годувати кішку дешевшим кормом. Набагато важливіше, щоб він був повнораціонним, тобто що в ньому є необхідна кількість білків, жирів, вуглеводів, мікроелементів і вітамінів, і на упаковці це має бути зазначено. Саме вони забезпечують вихованцеві здоров’я і активність. Відомий виробник WHISKAS® пропонує саме такий поживний збалансований корм, а по посиланню цена подушечек Вискас вас неодмінно приємно вразить його вартість!

Зрозуміло, варто враховувати породу і вік тварини. Для всіх цих випадків розробляються спеціальні корми.

Крім того, необхідно знати, чи є які-небудь захворювання у вихованця. Наприклад, при хронічній нирковій недостатності слід годувати кішку лікувальним кормом з додаванням лужних речовин і зниженим вмістом білка і фосфору.

Як годувати кішку натуральним кормом

Насамперед поговоримо про заборонені продукти, що можуть завдати суттєвої шкоди здоров’ю вашому домашньому улюбленцеві:

- Шоколад. Може викликати порушення серцевого ритму, надмірну спрагу і підвищене сечовипускання.
- Цибуля і часник. Вони містять речовину, що руйнує еритроцити, що може привести до гемолітичної анемії.
- Молоко. Може порушити роботу шлунково-кишкового тракту і викликати діарею.
- Дріжджове тісто. Викликає підвищене газоутворення.
- Плодові кісточки. Виділяють синильну кислоту і можуть стати причиною отруєння.
- Виноград і родзинки. Містять токсини, які можуть привести до ниркової недостатності.
- Авокадо. Може викликати проблеми з диханням, порушити роботу шлунка і кишечника.

Представлені далі продукти можна включати в раціон тварини. Але, звичайно, безсистемно давати їх не можна:

- М’ясо та субпродукти: курка, індичка, кролик, яловичина. М’ясо краще заморозити або відварити, щоб знищити шкідливі мікроорганізми, які можуть в ньому перебувати.
- Нежирна відварна риба без кісток, краще вибирати морську.
- Яєчні жовтки - краще у вареному вигляді.
- Сир, творог і кисломолочні продукти середньої жирності: кефір, сметана, ряжанка, йогурт, вершки.
- Запарені злаки, і варені крупи.
- Пюре з сирих або вареніих овочів.