Суперкомп’ютер Watson буде діагностувати рак в Китаї

У IBM заявили про створення в Китаї плацдарму для свого суперкомп'ютера Watson. У цій країні можливості Watson використовуватимуть для діагностики та лікування раку.

Варто зазначити, що і в нашій країні існує потужна діагностична база. Взяти, для прикладу, медичну лабораторію DILA, де за допомогою найсучаснішого ефективного лабораторного обладнання здійснюють точну діагностику більшості небезпечних захворювань.

Щодо Китаю, то у країні з населенням 1.4 мільярда чоловік доступ до досліджень онкології є справжньою проблемою. IBM планує допомогти жителям Китаю вирішити її, пише видання Forbes. IBM і її пекінський партнер Hangzhou CognitiveCare починають спільну роботу з 21 госпіталем, щоб якомога швидше адаптувати Watson для роботи з онкологією. За допомогою системи планується прискорити постановку діагнозу і вибір програми лікування. У Китаї щорічно реєструється 2.8 млн смертей, викликаних раком, щодня діагноз ставлять приблизно 12,000 китайцям.

- Кількість випадків раку постійно зростає, сьогодні це головна причина смертності в Китаї, - заявив в інтерв’ю доктор Куї Ріі, начальник відділення охорони здоров’я в IBM Watson. - Головні завдання полягають в тому, щоб йти в ногу з постійно оновлюваними знаннями про рак. Підхід потрібно масштабувати і дати доступ до нього в Китаї. У 21 госпіталі, серед яких значаться як міські, так і сільські, Watson буде використовуватися для розробки більш точних і персоніфікованих планів лікування. Свої рішення Watson буде приймати за рахунок підключеною до нього бази даних, що включає в себе понад 15 млн. сторінок медичного тексту.

Незважаючи на те, що IBM працює в Китаї більше 30 років, це перша їхня спроба зробити догляд за хворими на рак в Китаї більш персональним, враховуючи нюанси кожного пацієнта. Партнерство IBM з Hangzhou Cognitive Care було укладено після того як в минулому році в IBM заявила про бажання співпрацювати з госпіталями в Індії.

Варто зазначити, що в останні роки разом з впровадженням в клінічні дослідження штучного інтелекту стрімко розвивається і такий інноваційний напрямок, як, персональна (точна) медицина. Розробки останніх років дозволяють перевести величезну кількість розрізнених фактів про рак в практичні знання про нього.

Клінічні випробування показали, що точна медицина - персоналізоване лікування, засноване на аналізі ДНК конкретної людини - може допомогти зупинити рак, коли інші способи безсилі. Так, результати дослідження Інституту Гюстава-Руссі показали, що у 119 з 1110 випробуваних пацієнтів період ремісії збільшився на 30%, в порівнянні з іншими способами лікування. Зокрема у різних пацієнтів цей період тривав від 5 до 32 місяців.

У дослідженні брали участь тільки ті пацієнти, у яких не залишалося альтернативних способів лікування, які на той момент змінили вже мінімум три програми. В результаті вчені виділили потенційно дефектні молекули у 411 з 1110 пацієнтів. Експериментальні ліки, підібрані за цими результатами, потрапили в ціль у 119 пацієнтів.

Дослідження проводилося над пацієнтами з різними видами раку: шиї, шлунка, легень, мозку - у всіх цих випадках персоналізоване лікування показало кращі результати в порівнянні з іншими способами.