Робот-тенісист FORPHEUS завдяки штучному інтелекту набув нові можливості

На виставці CEATEC 2018 відома компанія Omron, що займається виробництвом роботів та інших засобів промислової автоматизації, продемонструвала чергове "перевтілення" створеного раніше робота-тенісиста FORPHEUS.

Якщо ви займаєтесь великим тенісом, тут можна вигідно придбати інноваційні ракетки Wilson, а також інші якісні аксесуари для тенісу, бадмінтону та пінг-понгу від відомих світових брендів.

Завдяки використанню в його системі штучного інтелекту, якість гри робота значно покращилася у порівнянні з грою його попереднього варіанту. І зараз цей робот здатний приймати і наносити сам досить витончені удари, а не просто відбивати кульку на сторону противника. Це робить тенісні партії більш видовищними, гострішими і швидкоплинними.

Відзначимо, що в своєму новому втіленні робот FORPHEUS отримав додатковий компонент - маніпулятор, який подає і підкидає кульки перед подачею. Решта виконавчих елементів робота, мабуть, залишилися без будь-яких зовнішніх змін. Як і раніше за рухами суперника і траєкторією кульки стежить система з трьох камер, а ракетка утримується в захопленні трьохосевого маніпулятора з п’ятьма ступенями свободи. Все це приводиться в рух командами, які подаються комп’ютерним контролером руху, а статус гравців, рахунок матчу і інша інформація відображаються на двох дисплеях, встановлених з кожного боку тенісного столу.

Компанія Omron ще не виділяє робота FORPHEUS як свій окремий продукт, робот є лише демонстрацією можливостей компанії в області високоточної механіки, засобів автоматизації, управління і інтелектуальних технологій прийняття рішень. Згідно з наявною інформацією, яку можна поки що віднести до непідтвердженими чутками, міні-дебют робота буде проведений на Олімпійських Іграх 2020 року в Токіо. І, якщо темпи набуття нових можливостей FORPHEUS залишаться на нинішньому рівні, то до моменту відкриття Олімпійських Ігор він буде в змозі битися на рівних з найвидатнішими спортсменами в цьому виді спорту.

Варто зазначити, що поза грою камери допомагають FORPHEUS працювати в ролі тренера. Робот може проектувати зображення, де кулька буде приземлятися, щоб допомогти людині передбачати ці рухи. Алгоритми штучного інтелекту також дозволяють FORPHEUS оцінювати гравців, зокрема їх геймплей, щоб адаптувати уроки для кожного з них індивідуально.

Конкурентом FORPHEUS може стати більш мініатюрний робот-тренер з настільного тенісу Trainerbot, але Omron заявляє, що розробила FORPHEUS не тільки, щоб вчити людей грі в настільний теніс, але, щоб допомогти «досягти гармонії» в відносинах людини і робота. Як заявив провідний розробник апарату Таку Оя: «На даний момент люди вчать роботів, як себе вести і що робити. Але в найближчі 20 років стане можливим, що роботи будуть вчити самі себе і людей, звичайно».