Що потрібно знати про зимову моторну оливу

Готуй сани влітку, а воза взимку - прислів'я, яке для будь-якого відповідального автовласника є дуже актуальним. З наближенням холодів людині слід почати замислюватися про те, щоб його машина залишалася повноцінно функціональною при будь-яких умовах.

Якщо вам потрібна якісна і доступна по ціні моторна олива, зупиніть свій вибір на пропозиціях від відомого виробника Castrol, представлені на сайті https://www.Avto-Oil.net. Саме автомастило Castrol Magnatec сприяє відмінній роботі двигуна в найнесприятливіших погодних умовах, і при найбільш екстремальних умовах експлуатації, створює надійну захисну плівку на робочих поверхнях, мінімізує тертя деталей, максимально підвищуючи їх ресурс.

Звичайно, перш за все, варто подбати про зміну гуми, але неминуча зима вносить також корективи в застосуванні моторної оливи. Деякі автолюбителі щоосені займаються тим, що замінюють в своєму двигуні оливу. Виникає питання - а чи обов’язково виконувати подібну процедуру, звичайно, якщо не настав час регламентованої заміни?

Все залежить від типу моторної оливи, яку використовував автолюбитель в теплу пору року. Багато людей знають, що цей продукт може відрізнятися за багатьма параметрами, але одним з найважливіших є його варіант застосування. Існує три основних типи:

- Літня.
- Зимова.
- Всесезонна.

У нашій країні може зустріти обмежене число регіонів, де температура повітря в зимову пору року рідко опускається до екстремальних температур. Слід пам’ятати, що перший варіант легко замерзає при -15 градусів за Цельсієм. Здавалося б, можна зупинитися на всесезонних і не морочитися більше з цим питанням. Але, якщо заливати цей варіант, то автомобіль може почати відчувати проблеми при температурах від - 20 і нижче.

Багато людей чули про таке поняття, як «глобальне потепління», але не завжди правильно його тлумачать. Так, з одного боку влітку через нього стає з кожним років все спекотніше. Але, з іншого, зима починає «радувати» людей екстремально низькими температурами. Наприклад, навіть на півдні в останні роки спостерігаються досить тривалі періоди, коли температура на вулиці знижується до -20 градусів за Цельсієм і нижче. Тобто, в цей час всесезонна моторна олива не виручить власника транспортного засобу.

Отже, все-таки, доведеться виконувати подібну процедуру і лити в автомобіль саме зимовий варіант.

Чи варто заливати тільки синтетику?

Деякі автолюбителі вважають, що такий варіант найкраще підходить для експлуатації транспортного засобу в зимову пору року. І це знову - помилкова думка.

Як уже писалося вище - моторні оливи розрізняються за багатьма параметрами і одним з найважливіших є саме прив’язка до певного календарного періоду застосування цього продукту. Тобто, якщо олива відноситься до зимового варіанту, то абсолютно неважлива стає його основа - мінеральна або синтетична.

Вибір автомастила для зимового періоду

Отже, яку все-таки моторну оливу заливати на зиму рекомендують досвідчені автолюбителі і фахівці? В цей період року бажано використовувати рідину з мінімальним показником в’язкості, так як їй буде важче замерзнути при навіть дуже низьких температурах.

За в’язкість відповідає число, яке можна побачити в характеристиках оливи перед буквою «W». Вважається, що її показник не повинен перевищувати 10, але краще брати варіант в якому в’язкість дорівнює 0 або 5.

Тобто, підійде один з варіантів, де є такі позначення: 0w30, 5w40, 5w50, і так далі. Всі інші характеристики продукту, наприклад марка виробника, основа і так далі, впливають на інші параметри експлуатації транспортного засобу, тому їх вже доведеться підбирати строго індивідуально.

Природно, що важливо пам’ятати - найбільш низькі температури спостерігають вночі. Автомобіль, залишений в темний час доби без прогріву на тривалий час, може мати проблеми при спробі заводу двигуна. Тому, рекомендується, крім придбання гуми і зимового варіанту моторного масла, заздалегідь подбати і про місце стоянки свого залізного коня.