Вчені звинуватили ген FGF21 у виникненні залежності від алкоголю

Вчені провели масштабний експеримент, участь в якому взяло понад 100 тис. людей. За підсумками експерименту було встановлена одна з головних причин, що призводить до алкоголізму.

Алкоголізм - серйозна світова проблема. Від захворювань, викликаних надмірним вживанням спиртного, щорічно вмирають більше 3 мільйонів чоловік у всьому світі. Тому так актуально, в тому числі і у нас в країні стоїть питання лікування алкоголізму, і ефективно з цим справляються досвідчені спеціалісти МНПЦ ім. Довженко «ДАР».
 
Регулярне вживання алкоголю викликає звикання, однак не менш важливо було з’ясувати, чому у людей виникає тяга до вживання алкогольних напоїв. Раніше вже вдалося показати, що існують гени, пов’язані з непереносимістю алкоголю, проте виявити генетичні фактори, що впливають на схильність до вживання спиртного, до останнього часу не вдавалося. На те, що такі гени існують, вказували результати попередніх досліджень.

Група європейських і американських вчених провели масштабне дослідження, в якому взяли участь більше ста тисяч чоловік, які вживали алкоголь. Серед них були як ті, хто пив багато спиртного, так і ті, хто практично не випивав. Люди, які страждають алкоголізмом, в експерименті не брали участь.

Чоловіки, які випивають понад 21 порції, і жінки, які вживали більше 14 порцій спиртного, вважалися сильно питущими. Порція була еквівалентна невеликому келиху вина.

Автори вивчили геноми всіх учасників дослідження, після чого зв’язали отримані дані з інформацією про схильність до вживання спиртного. Це дозволило їм ідентифікувати ген, асоційований з тягою до алкоголю. Люди, які були носіями його більш рідкісного варіанту пили менше, не відчуваючи схильності до вживання спиртного.

Девід Манделсдорф (David Mangelsdorf) пояснив, що команді вчених вдалося ідентифікувати, що на вживання алкоголю впливав один з варіантів гена β-Klotho. У 40% його носіїв тяга до алкоголю була зниженою.

Продукт гена β-Klotho є частиною рецептора печінкового гормону FGF21. Експерименти на мишах допомогли дослідникам зрозуміти, як функціонує білок і яким чином продукт цього гена впливає на тягу до алкоголю. Рецептор FGF21 розташований в головному мозку, а потім зв’язаний з ним гормон виробляється печінкою у відповідь на стрес - наприклад, надходження великої кількості алкоголю. Раніше дослідники показали, що цей гормон здатний знижувати тягу до спиртного і солодкого, проте нові експерименти на тваринах дозволили отримати нові дані.

Мишам, позбавленим β-Klotho, пропонували воду або алкоголь. Навіть в присутності гормону FGF21 тварини продовжували вибирати спиртне - це свідчить про те, що FGF21 пригнічує тягу до алкоголю лише в присутності β-Klotho.

Все вказує на те, що сигнальний шлях за участю β-Klotho і FGF21 присутній і у людини - цілком ймовірно, що, впливаючи на нього, можна впоратися з тягою до спиртного у людей.