«Миттєвий» 3D-сканер для тіла кардинально перевтілить медицину

Революційний сканер - вдосконалена комбінація двох головних діагностичних інструментів - позитронно-емісійної та комп'ютерної томографії (ПЕТ і КТ). Вчені запевняють, що можливості апарату безмежні!

Вчені з Каліфорнійського університету в Дейвісі (США) представили перший 3D-сканер, який захоплює тривимірну картину всього тіла людини за кілька секунд. Апарат під назвою EXPLORER був розроблений спільно з шанхайською компанією United Imaging Healthcare, повідомляється на сайті університету.

Апарат поєднує функції ПЕТ і КТ, проте набагато ефективніший за них, стверджують розробники. EXPLORER видає результат в 40 разів швидше, ніж стандартна позитронно-емісійна томографія - на сканування всього тіла йде 20-30 секунд.

- Рівень деталізації EXPLORER - неймовірний! Сканування дозволяє бачити характеристики, які раніше були недоступні лікарям. Зараз в світі немає жодного аналога, який надавав би подібні дані, - розповідає про унікальне обладнання розробник Рамсі Бадаві.

Крім того, доза опромінення в порівнянні з ПЕТ в 40 разів нижча, що дозволяє проводити багаторазові обстеження для одного пацієнта і відкриває нові можливості для лікування дітей.

Вперше у лікарів з’явилася можливість оцінити, що відбувається у всіх органах і тканинах одночасно. Це головна передумова для повсюдного застосування пристрою. Команда планує використовувати EXPLORER для досліджень раку, метастази якого поширилися за межі первинної пухлини, для діагностики запалень, інфекцій, імунологічний і метаболічних захворювань і т. д.

Згодом повинні з’явитися додаткові інструменти для EXPLORER. Вони відстежуватимуть рух лікарських засобів по організму, що дозволить адаптувати лікування у відповідь на реакцію організму в реальному часі.

Вчені впевнені, що розробка матиме неабиякий вплив як на практичну діагностику, так і на клінічні дослідження. Команда сподівається, що вже в червні 2019 року EXPLORER буде використаний для перших клінічних досліджень.

Тим часом вчені з університету Арізони запропонували недорогий і портативний аналог МРТ для швидкого обстеження травм головного мозку. Їх розробка виводить оперативну діагностику «в полях» на кардинально новий рівень.

Дізнавайтесь першими на https://hyser.com.ua про всі найсвіжіші і найважливіші події в Україні і світі. Об’єктивні, детальні новини економіки, політики, інноваційних технологій, суспільного життя - все тепер доступно на одному порталі!