«Унітазна революція» від Білла Гейтса

Нещодавно Білл Гейтс в Пекіні представив свою розробку останніх семи років, на яку він витратив понад 200 млн. доларів: спеціальні унітази, що працюють без води і вбивають всі бактерії в людських відходах. Гейтс вірить, що вони допоможуть щорічно рятувати життя мільйонів людей. За його словами, це один з найважливіших винаходів людства за останні дві сотні років.

Зі своєю найбільшою в світі приватною благодійною організацією, Фондом Білла і Мелінди Гейтс вже двадцять років бореться проти хвороб. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 2,3 млрд чоловік на планеті не мають доступу до нормальної води або каналізації. Щорічно від такої антисанітарії гине понад півмільйона дітей у віці до п’яти років. Нам, цивілізованим людям, котрі мають нормальні санвузли, або, навіть ось рекомендую, спеціальні інсталяційні системи для унітазів, важко уявити весь цей жах!

Мільярдер намагається вирішити цю проблему найбільш кардинальними способами. Наприклад,створив фабрику для переробки каналізаційного стоку в нормальну питну воду (і навіть сам цю воду випив, до жаху присутніх). Але технологія виявилася занадто затратною і непрактичною.

Тому в Китаї на конференції Reinvented Toilet, виступаючи перед 400 представниками індустрії мільярдер представив результати свого іншого проекту. Двадцять нових туалетів з системами обробки відходів, які усувають небезпечні патогени і перетворять відходи в чисту воду і добрива.

Для демонстрації мільярдер вийшов на сцену з маленькою баночкою, що зберігає близько 300 грам людських відходів. За його словами, в такій банці містяться 200 трлн клітин ротавірусу, 20 млрд бактерій шигел і 100 тисяч яєць паразитичних черв’яків, що провокують інфекційні захворювання. Без можливості усунути все це з води, що входить в контакт з людьми, хвороби продовжать розширюватися, а урбанізація тільки посилює проблеми.

Нові технології Гейтса повинні з цим допомогти. У його туалетах немає труби для зливу, їм не потрібна вода. Замість цього вони переробляють і рідкі, і тверді відходи в добрива з використанням хімікатів. Вода відсікається, а тверді відходи просто хімічно спалюються, не залишаючи бактеріям ні єдиного шансу. Жар від їх горіння зберігається в унітазі і допомагає висушувати наступну порцію відходів.

Найперспективніший метод в «арсеналі» Гейтса був розроблений Каліфорнійським технологічним інститутом. Їх електрохімічний реактор перетворює воду і відходи в добрива і водень. Потім водень йде в паливні елементи і зберігається там в якості запасу енергії.

Спочатку такі нові «хімічні сортири» планується розміщувати в громадських просторах - школах, багатоквартирних будинках, громадських туалетах. У міру того, як народ почне до них звикати, а вартість виробництва знизиться, Гейтс розраховує, що такі пристрої з’являться в кожному будинку, по крайней мере в країнах третього світу.