День, коли з’явилася найперша Windows

20 листопада 1985 року в світ вийшла Windows 1.0 - дебютна версія знаменитої операційної системи Microsoft. Будучи за своєю суттю графічним доповненням для вже існуючої «операційки» MS-DOS, вона була дико ненажерливою ​​для свого часу (графічний адаптер, миша в системних вимогах і установка з двох дискет в 1980-х були неабиякою розкішшю!), Але все одно змогла заявити про себе, як про головну суперницю комп'ютерів Apple по интуитивности управління.

На сайті https://www.softkey.ua/catalog/server-software/mic ви дізнаєтесь про програмний комплекс Microsoft Windows Server 2019 Essentials (OLP) для створення ефективного сервера з сучасним комфортним функціоналом, і надійним захистом даних.

Спочатку назва системи звучало як Interface Manager, але маркетологи Microsoft вчасно схаменулися і зуміли виділити головну відмінну рису своєї системи - вікна (англ. Windows).

Робота з декількома вікнами замість командного рядка тоді залишала враження небувалої розкоші і навіть виправдовувала високі системні вимоги. Paint, Блокнот, калькулятор, текстові редактори Notepad і Write, Панель управління, а також буфер обміну для тексту / файлів сформувалися вже в дебютній версії Windows. Діалогові вікна, смуги прокрутки, і випадаючі меню з цієї системи стали негласним стандартом комп’ютерних інтерфейсів на роки вперед.

Набивший оскому сьогодні жарт про те, що системами редмондців можна користуватися тільки першого сервіспаку (набору виправлень / поліпшень) бере свій початок з самого народження революційної «операційки» - відразу ж після виходу Windows 1.0 в ній була виявлена ​​критична помилка, яку програмісти Microsoft почали спішно «латати», тому в роздріб фактично почали поставлятися вже виправлені версії 1.01.

Всупереч проблемам з підтримкою обладнання та дефіциту «софта», дебютна версія Windows дуже бадьоро продавалася - з листопада 1985-го до квітня 1987-го було продано понад 500 тисяч копій. Підтримка Windows 1.0 тривала приголомшливі 16 років і завершився 31 грудня 2001 року.

А нещодавно Microsoft опублікувала сторінку з цікавими фактами про компанію в цифрах. Серед них згадується і операційна система Windows, яка сьогодні використовується на 1.5 мільярди комп’ютерів.

Це багато чи мало? Настільна система знаходиться поруч з iOS, у якій на початку року було 1,3 мільярда активних пристроїв. Android з величезною аудиторією з більш ніж 2 мільярдів користувачів ще в минулому році став найпопулярнішою ОС.

Примітно, що в 2014 році представники Microsoft теж заявляли про 1.5 мільярди пристроїв на Windows. У статистиці враховувалися смартфони з нині “покійною” Windows Phone, але навряд чи їх внесок був таким вже й великим. Кращі часи Windows позаду, тепер це навіть не головний продукт корпорації.

Якщо говорити про Windows 10, вона встановлена ​​на більш ніж 700 мільйонах пристроїв. До речі, Microsoft також повідомила, що з моменту запуску голосового асистента Cortana йому задали більше 18 мільярдів питань. Ось тільки він до сих пір чомусь не розуміє російської і української мови.