Як вибрати світлодіодну лампу

Вибираючи LED лампу потрібно мати на увазі, що вони на відміну від звичайних ламп розжарювання мають багато параметрів, що впливають на якість і безпеку освітлення. Експерти розповідають про основні параметри світлодіодних ламп і рекомендують, які лампи краще підійдуть для будинку.

На сайте компании СП-Электро http://sp-elektro.ru/ вы можете выгодно заказать функциональную надежную кабельно-проводниковую, светотехническую, электроустановочную продукцию известных производителей.

Потужність

Світлодіодні лампи не варто вибирати по потужності - ефективність у різних ламп різна і лампи з однаковою потужністю можуть сильно відрізнятися за яскравістю: лампи, які замінять звичайну лампочку-грушу 60 Вт можуть мати потужність від 6 до 10 Вт, лампи, які замінять “свічку” 40 Вт можуть мати потужність від 4 до 7 Вт.

Еквівалент потужності

Більшість виробників світлодіодних ламп вказує на упаковці еквівалент потужності цих освітлювальних приладів. Зокрема, може бути зазначено, що лампа має потужність 6 Вт і світить, як лампа розжарювання 60 Вт. Деякі виробники вказують цей еквівалент досить некоректно, тому фахівці радять завжди звертати увагу не на еквівалент потужності, а на світловий потік.

Світловий потік

Яскравість лампи, а точніше кількість світла, яке дає лампа, визначається параметром “світловий потік”, яка вимірюється в люменах (лм, lm). Для звичайних ламп (груші, свічки) можна приблизно прикинути необхідний світловий потік, помноживши потужність звичайної лампи розжарювання на 10: 40 Вт - 400 лм, 60 Вт - 600 лм, 100 Вт - 1000 лм. Таким чином, якщо ви хочете купити світлодіодну лампу на заміну 60-ватної лампи розжарювання, шукайте лампи зі світловим потоком не менше 600 лм.

На жаль, багато виробників завищують значення світлового потоку. В реальності він може виявитися навіть удвічі нижче заявленого і лампа, яка повинна світити, як 60-ватна лампа розжарювання буде світити лише, як 25-ватна. Реальні значення світлового потоку можна дізнатися тільки за результатами незалежного тестування.

Кольорова температура

Лами розжарювання світять теплим жовтуватим світлом з колірною температурою 2700-2800К. Якщо ви хочете, щоб світлодіодна лампа давала світло, максимально схоже на світло лампи розжарювання, вибирайте лампи з колірною температурою 2700-2800К. Багато світлодіодних ламп мають колірну температуру 3000К - це більш біле, але не менш комфортне світло.

Світло ламп з колірною температурою 4000К називають “нейтральний білий”. Таке світло більше підходить для офісних приміщень. Вважається, що біле світло сприяє підвищенню працездатності, а жовтий допомагає розслабитися і відпочити, тому вдома у вечірній час світло повинне бути теплим з колірною температурою не вище 3000К. Лампи з холодним білим світлом 5000К і вище призначені для використання в господарських приміщеннях.

Індекс передачі кольору (CRI, Ra)

Світло світлодіодної лампи відрізняється від світла лампи розжарювання по спектру. Хоч світло і виглядає білим, деяких колірних компонентів в ньому більше, а деяких менше. Індекс передачі кольору показує, наскільки рівномірний рівень різних колірних компонентів в світлі. При низькому Ra гірше видно відтінки. Таке світло візуально неприємне, причому зрозуміти, що в ньому не так, дуже складно. У ламп розжарювання і сонця Ra вище 98, у хороших світлодіодних ламп він більше 80, у дуже хороших більше 90. Лампи з Ra нижче 80 в житлових приміщеннях краще не використовувати.
На жаль, деякі виробники завищують Ra: на коробці пишуть Ra> 80, а фактично він лише трохи перевищує 70 і такі лампи краще не використовувати в житлових приміщеннях.

Напруга

Випускаються світлодіодні лампи, що працюють від мережі 220-230 В і від джерел живлення 12 вольт. У світлодіодних лампах використовуються драйвери (електронні плати, встановлені в цоколі лампи) різних типів. У багатьох лампах використовуються драйвери зі стабілізацією. Яскравість таких ламп не змінюється при коливаннях напруги мережі в дуже великих межах. Деякі з ламп світять однаково яскраво при зниженні напруги мережі з 230 до 70 вольт. І знову ж таки, на жаль, виробники часто не вказують реальний діапазон напруги: на упаковці лампи може бути написано 220-240 В або 230 В, а в реальності лампа горить при набагато меншій напрузі.