Розумні технології безпеки будинку: довіряй, але перевіряй

Навісні замки, металеві двері, сигналізація, відеоспостереження і консьєржі - перевірені роками способи вберегти майно від зловмисників. З технологіями інтернету речей з'явилися більш складні способи захисту, але вони знаходяться під загрозою.

Кіберзлочинці можуть через розумну камеру і хмарні сервіси можуть відкрити собі доступ в квартиру, а магнітні ключі легко підробляються. Але автономна система контролю і управління доступом в приміщення за допомогою спеціального циліндра для дверного замка і електронних ключів реалізує нову концепцію - кібербезпека, стійкість до механічного злому і управління без доступу в інтернет.

Технології розумного будинку не рятують від грабіжників

Розумний будинок дбайливо включить нічник в спальні на 20 секунд, підігріє ковдру на вашому боці ліжка, відрегулює рівень вологості. Приладам довіряють здоров’я людей і їх побут: розумні пристрої перекриють воду, якщо в квартирі прорвало трубу, викличуть пожежників, зафіксувавши дим і різке зростання температури в квартирі. Гаджети здатні запобігти або пом’якшити наслідки від побутових пригод - в очікуванні пожежників розумна система розпорошить негорючий газ, запустить пожежогасіння та димовидалення, заблокує електроенергію і вентиляцію.

Але в боротьбі з грабіжниками розумний будинок поки що не досяг такого успіху. Розумне відеоспостереження довго вчиться відрізняти зломщика від сусідів або гостей. А господареві доступна трансляція відбувається в квартирі через мобільний додаток. Це корисно, коли людина знаходиться в іншому місті або іншій країні, але, на жаль, не гарантує безпеку і ніяк не захищає майно. Відеоспостереження і сигналізація - це тільки частина захисту будинку від вторгнень зловмисників. Вони врятують майно або його частину в разі проникнення в квартиру, але часом фотографії в старенькому ноутбуці, який вкрали, - страшніша втрата, ніж все інше.

Контроль доступу в квартиру або будинок не менш важливий. Для цього у нас в будинку є домофон і конс’єрж, а на території біля будинку - шлагбаум. Всі ці перешкоди нескладно обійти, якщо зробити дублікат «таблетки» від дверей в під’їзд і магнітної карти для шлагбаума або представитися кур’єром консьєржа. А ще ключі можна просто втратити. Серйозніші системи організації доступу в будинок або квартиру - наприклад, біометрична ідентифікація на вході, - поки коштують дуже дорого.

Врятують від небажаних гостей хіба що найсучасніші рішення у сфері охорони і сигналізації, котрі пропонує на сайті етц-охрана.рф консорціум ЕТС.

Власники IoT-пристроїв навіть не знають про їх зломи

Гаджети розумного будинку, підключення до інтернету або зберігають дані в хмарних сховищах, легко зламати. Перші пристрої з світу інтернету речей з’явилися кілька років тому, коли виробники ще не замислювалися про їх кібербезпеку. Проблема стійкості розумного будинку до атак кіберзлочинців здається роздутою, оскільки явних наслідків не видно. Але страшно подумати, що про злом мешканці можуть навіть не дізнатися. Оскільки власники розумних пристроїв часто не міняють паролі за замовчуванням, не стежать за оновленням прошивок, застарілі пристрої знаходяться під серйозним ударом або вже зламані. Шахраям нічого не варто відключити відеоспостереження і сигналізацію без відома мешканців будинку.

На початку 2018 року blueCompact представили на міжнародній спеціалізованій виставці з безпеки Securika Moscow, де вона стала призером в номінації «Кращий інноваційний продукт року» в категорії СКУД. За рахунок дистанційного керування доступом система blueSmart дозволяє швидко заблокувати втрачений ключ, запрограмувати новий або перепрограмувати вже працює носій. Це не тільки безпечно, але і зручно.

У ключів до механічних замків такої же мірі надійності, як і blueCompact, подібних можливостей немає. Не потрібно мчати на інший кінець міста з ключами, якщо дитина їх втратила, навіть носити з собою в’язку ключів немає необхідності. Один програмований ключ замінює собою відразу кілька: від квартири, гаража, заміського будинку. «Порожній» ключ можна залишити сусідам, і якщо вдома щось трапилося або просто потрібно поливати квіти, поки ви у відпустці, надати тимчасовий доступ. Система знає, коли, хто і куди входив по кожному ключу. Інформація про доступ зберігається в дверному циліндрі, який легко забрати з собою при переїзді і встановити в двері нової квартири.

Зробити дублікат з тим же доступом може тільки власник головного ключа. Управляється blueCompact з мобільного додатка (в ньому ж зберігається статистика використання ключів) - воно працює автономно. Володар «порожнього» ключа отримує посилання від власника майстер-ключа (поштою або в СМС) і за допомогою програми активує доступ. Це безпечно - навіть якщо зловмисник перехопить повідомлення і отримає посилання, він не зможе використовувати її без ключа.