Зуби не люблять морозу! Стоматологічні проблеми, які підстерігають нас взимку

Зима - складний період для організму людини. Адже йому потрібно більше тепла, а насправді маємо постійний брак сонячного світла, недосипання, авітамінози. Страждає як весь організм, так і окремі його частини. Наприклад, зиму важко переносять зуби.

Если сравнивать цены на лечение зубов в Киеве, то очевидным будет выбор в пользу клиники “Люми Дент”. Но не взирая на столь демократичную ценовую политику, здесь не халтурят! “Люми Дент” - это самые передовые инновации в области стоматологии, плюс чуткий индивидуальный профессиональный подход к каждому клиенту.

Життєві процеси організму взимку сповільнюються, хочеться спати, є залізти під ковдрочку. Однак доводиться вставати на роботу і займатися іншими важливими справами. І дуже важливо в цей холодний період підтримати свій організм. Причому звертати увагу треба навіть на найменші деталі. Так, наприклад, лікарі запевняють, що в особливій небезпеці взимку опиняються зуби людини. І багато хто навіть не замислюється, яку шкоду їм завдає холод.

Проблеми на підході

З одного боку, зубна емаль досить унікальна і універсальна, щоб переживати температурні перепади: як лютий мороз, так і сильну спеку. З іншого боку, взимку починає змінюватися раціон людини, а це вже позначається і на стані зубів. У зимовий період року ми обмежені в споживанні багатих на вітаміни і клітковину овочів і фруктів. Починає знижуватися обсяг споживання мінеральних речовин, які приносять користь зубам і яснам, працюють на їх зміцнення. Також знижується і кількість клітковини, яка забезпечує достатню і правильне очищення поверхні зуба.

Крім того, свою роль відіграє і зниження імунітету, яке неминуче відбувається взимку. А якщо на тлі цього зниження починається ГРВІ, то зуби страждають і від цього теж. Причому тут палиця з двома кінцями. З одного боку, ослаблений імунітет сприяє активізації патологічних процесів, в тому числі і в порожнині рота. З іншого, для його зміцнення люди починають вживати у великих кількостях такі продукти, як лимони, брусниця, журавлина і т. д. Кислота, що міститься в них, вкрай агресивно впливає на поверхню зубів і може призводити до ерозії емалі (таке захворювання навіть часто називають саме зимовим). Ерозія - це не карієс, це відхід з зуба мінерального компонента. В результаті пропадає захист щелепи і може дуже швидко проявити себе каріозна інфекція. Зуби починають руйнуватися.

Якщо у людини є захворювання носових ходів, наприклад, риніт, вона починає дихати ротом. В цьому випадку холодне повітря без належного обігріву починає подразнювати ясна і активізує наявні захворювання. На такий температурний подразник особливо реагують ті ділянки зубів, на яких немає емалі і немає захисту яснами.

Неправильне харчування також вносить свою лепту у справу руйнування щелепи. Особливо актуально це для новорічних свят і наступних за ними канікул, коли люди у великих кількостях споживають солодкі, гострі, смажені страви та алкоголь. На тлі таких надмірностей починає підвищуватися і прискорюватися накопичення нальоту в міжзубних проміжках і інших малодоступних зубних рядах. А це прямий шлях до розвитку карієсу і інших пародонтологічних захворювань.

Короткий світловий день і недолік ультрафіолету впливають на загострення хронічних захворювань. І хвороби порожнини рота тут не виняток. Тому тим, у кого є хронічні проблеми з зубами, яснами або навіть кореневими каналами, варто звернутися до лікаря з метою профілактики. Особливо це актуально, якщо треба кудись їхати, наприклад, відзначати Новий рік на курорті. В ідеалі варто зробити рентген або КТ-дослідження, щоб побачити приховану частину зубів, кореневих каналів і ясен: це дозволить захопити будь-які патологічні процеси вчасно і залікувати їх без наслідків.


Як захищати зуби

Варіантів захисту зубів взимку досить багато. Так, наприклад, варто відвідати стоматолога і підібрати правильну зубну щітку. Вона не повинна бути дуже жорсткою. Що стосується пасти, особливо якщо мова йде про наявність ерозії емалі, варто приділяти увагу ремінералізуючим пастам, яких сьогодні на ринку дуже багато. Також можна скористатися і спеціальними ремініралізіруючими процедурами, що збагачують зуби спеціальними кальцієвмісними складами.

Якщо є проблеми з носом, важливо відвідати і ЛОР-лікаря. Дихати слід носом, і це правильно. Повітря правильно прогрівається і зволожується саме в носових пазухах. Тоді навіть людям з чутливими зубами буде на вулиці комфортно.

Якщо ми говоримо про зміцнення імунітету і використанні продуктів з кислотами, то тут досить запивати лимони і журавлину великою кількістю води. При використанні цитрусових соків їх обов’язково потрібно розбавляти водою і ні в якому разі не додавати туди цукор (наприклад, при приготуванні свіжих соків).