Вчені MIT створили 3D-друкованого робота-рибалку

Нещодавно дослідники з Массачусетського технологічного інституту створили досить оригінальний пристрій - 3D-друкований гідрогелевий робот, здатний ловити рибу, і іншу глибинну живність.

Апарат являє собою гнучкий, безшумний маніпулятор-”хваталку”. Функціональність досягається за рахунок накачування порожнин в руках робота водою. Досить проста гідравлічна система надрукована з гнучкого, м’якого гідрогелю, що забезпечує надійний і одночасно делікатний захват. Крім того, матеріал прозорий, що і дозволяє використовувати пристрій в забавних експериментах з рибної ловлі, непомітно підкрадаючись до рибок. Справедливості заради відзначимо, що вчені випробували і інші гнучкі матеріали - біорозкладаний поліефір Ecoflex, а також силікони Elastosil і Sylgard.

Розробкою маніпулятора, що своїм вмглядом і діями нагадує лептоцефала (личинка одного з видів вугра), займався аспірант MIT Хен У Юк під наглядом доцента кафедри машинобудування Сюань Хе Чжао. Дослідники виготовили кілька прототипів 3D-друкованих гідрогелевих роботів: мобільних варіантів з плавниками і штовхаючими кінцівками, а також робота-рибалку.

Навіщо все це знадобилося? Як пояснюють вчені, технологія може знайти застосування у виробництві медичних роботів для контрольованої доставки ліків, хірургічних маніпуляторів, імплантатів та інших функціональних пристосувань, здатних фізично впливати на живі тканини, не завдаючи пошкодження, або знаходитися в прямому контакті з організмом протягом тривалих періодів без ризику відторгнення. Останній момент обумовлюється нетоксичність і біосумісністю гідрогелів.

Ну і, звичайно ж, не будемо забувати про рибну ловлю, хоча результативність такої рибалки, чесно кажучи, викликає сумнів. Набагато  краще для цієї цілі придбати блесну оптом опт-фиш, а також інші перевірені часом рибальські снасті і аксесуари.

В продовженні теми про застосування цієї технології зазначимо, що чималих успіхів у створенні гнучких роботів домоглися і вчені Гарвардського університету, котрі дещо раніше надрукували першого автономного і повністю гнучкого робота-восьминога, а також мініатюрного мобільного силіконового ската.

А ось вчені Корнельського університету використовують гнучку 3D-друковану робототехніку в розробці маніпуляторів-протезів з тактильними датчиками. Їхня розробка, стверджують вчені, виведе галузь робототехніки на кардинально новий, набагато ефективніший рівень.