Коли і як вчити дитину іноземній мові

Навчання дітей іноземної мови можна починати ще в дошкільному віці. Можна сказати, що саме в цьому віці їм набагато простіше запам'ятати правила в іноземній мові. Чим старша дитина, тим складніше буде вивчити чужу мову.

Деякі батьки намагаються в дошкільному віці зробити з крихти поліглота. “Напихають” її одночасно кількома іноземними мовами. Начебто мови з однієї групи, і слів багато схожих, але саме через цю схожість і починається плутанина між мовами. Краще добитися хорошого знання однієї мови, а вже потім поступово пояснювати іншу, проводячи паралелі.

Зараз повно різних програм, сайтів, які дозволяють навчати онлайн. Однак все ж дітям потрібен людський підхід. Ви можете самі ознайомитися з уроком, освіжити в своїй пам’яті те чи інше правило, а потім вже будувати урок зі своїм малюком. Якщо ви не впевнені в правильності своїх знань або зовсім не знаєте мови, не варто самостійно навчати дитину. Найміть краще репетитора. Інакше ви заб’єте дитині голову неправдивою інформацією, потім йому доведеться витратити купу сил і часу, щоб забути неправильне і вивчити заново всі правила і вимову.

Коли слід починати навчання мовам

Психологи знайшли цю межу, коли діти найбільш ретельно засвоюють нову інформацію і навчання має позитивні результати. Це вік між трьома і десятьма роками. До трьох рочків дітки ще не особливо розуміють, що від них хочуть, що слід запам’ятати. Після десяти вже важче відкладаються нові лінгвістичні знання. Тому все ж краще постаратися укластися з навчанням в цей інтервал.

Однак найбільш оптимальний вік, коли найменше проблем з старанністю і розумінням - це від п’яти до восьми років. Адже рідна мова вже непогано вивчена, відомо багато слів. Тому запам’ятовування аналогів чужою мовою буде проходити легше. Адже у трирічного малюка словниковий запас ще не такий великий. І якщо він рідною мовою не знає, що таке валіза, наприклад, або електричка, то як йому можна вивчити переклад цих слів?

Не варто “гвалтувати” дитину новою мовою. Якщо їй не подобається і вона не хоче її вчити, почекайте. Дитині має бути цікаво, тоді вона із задоволенням буде займатися. Найважливіше правило: іноземна мова (неважливо, англійська, французька, та хоч китайський або португальська) не терпить вихідних! Хоча б 5 хвилиночок в день їм потрібно займатися. Не обов’язково вчити правила або нові слова. Досить почитати книгу на цій мові або послухати аудіо.

Як правильно навчити дитину іноземній мові

Навчання дітей іноземної мови має відбуватися також, як і навчання читанню: легко, невимушено і в формі гри. Бажано, щоб один з батьків все ж знав мову, хоча б початковий рівень, щоб закласти правильну базу (фундамент) в голові у дитини. А далі вона по цеглинці побудує у себе образ іншої мови. Однак якщо батьки не мають уявлення про цю мову, не варто засмучуватися. По-перше, зараз легко можна знайти репетитора, у багатьох садах уже є групи, в яких навчають іноземних мов. По-друге, незнання не забороняє вам брати участь в уроках. Навпаки, ви самі зможете навчитися мови. А це не так вже й погано!

Почніть з купівлі книжок, дисків. Тільки зверніть увагу на вікове обмеження. Підбирайте відповідно до віку і рівня підготовки вашої дитини. Якщо малюк вже вміє читати (притому добре і досить швидко), можна пошукати мультики на іноземній мові з субтитрами. Дуже хороший метод навчання! Діти на слух чують іноземну мову, очима читають переклад. І в голові відкладається і правильна вимова, і значення багатьох слів. Також вона навчиться правильно формулювати пропозиції нерідною мовою. Це в українській мові слова можна в реченні переставляти, міняти місцями, прислівники і прикметники для посилення ефекту рухати. А, наприклад, в тій же англійській є чітка схема, де у кожного слова своє місце і роль.

Заведіть зошит, а краще декілька. В один записуйте і замальовувати правила вивчені, в інший - вивчені слова (іноземне написання, другий стовпець - вимова в транскрипції, а в третьому стовпці - переклад). Ще потрібен буде тоненький зошит, де ви будете робити вправи. Вставляти букви, артиклі, часи дієслів правильно вибирати. Все потрібно писати, щоб працювала ще й машинально пам’ять. Чим більше способів для активації пам’яті ви виберете, тим краще.

За часом не варто робити заняття більше 25 хвилин. Але вони потрібні щодня. Після основного уроку ви можете зайнятися творчістю. Ліпити з пластиліну, малювати. Наприклад, сьогодні ви вчили тварин. Назвіть іноземною якусь вивчену тварину і попросіть дитину її намалювати.

На ніч можна читати казки іноземною. Звичайно, такий спосіб підходить тим батькам, хто сам добре знає вибрану мову.

Бажаєте, щоб ваша дитина проявила інтерес до вивчення англійської мови? На сайті https://bava.com.ua/ ви знайдете знайдете чудово ілюстровані захоплюючі дитячі книжки цією мовою, вашому малюкові вони точно сподобаються!