Що потрібно знати при виборі газового котла

Вибір котла для опалення будинку є досить складним завданням, адже в представленому на ринку різноманітності моделей буває важко розібратися навіть фахівцеві. Що ж тоді говорити про простих обивателів, далеких від світу опалювальної техніки.

Тим часом, правильний вибір котла - справжнього серця всієї системи опалення - вкрай важливий момент, до якого необхідно підійти з усією відповідальністю. Тому, перед покупкою дуже корисно ознайомитися з принциповими відмінностями різних газових котлів. А тим часом на сайті https://kotel24.com.ua можна вигідно придбати електронні плати, і інші запчастини до газових котлів різних виробників.

Однією з найважливіших характеристик газового котла є його потужність. Розрахувати необхідну потужність котла для вашого будинку дуже непросто. Самостійно ви отримаєте лише дуже приблизні результати, так що це питання бажано вирішувати разом з експертами. Вони зможуть врахувати всі чинники і порекомендують котел, який гарантує швидкий підігрів води та підтримання нормальної температури навіть у найлютіші холоди.

Розміщення котлів може бути як стаціонарним (підлоговим), так і настінним (навісним). Перші мають більшу потужність і високу, не менше 50-ти років, довговічність, однак для їх установки потрібне спеціальне приміщення - котельня. Настінні котли мають менші розміри, можуть встановлюватися в будь-яких приміщеннях, а термін їх служби, при відповідних умовах експлуатації, становить понад 25-ти років.

За способом відведення газів котли поділяються на 2 види: з примусовою системою, при якій за допомогою вентилятора продукти згоряння втягуються в трубу і видаляються, і з природною циркуляцією, коли пари йдуть під дією сили тяги. Кращим є перший варіант.

Газові котли розрізняються залежно від типу використовуваного пальника - атмосферні або надувні (змінні). Перші працюють як із зрідженим, так і з природним газом, і зазвичай поставляються в комплекті з котлом. Другі дозволяють працювати також і на рідкому паливі, в разі, якщо у вас бувають проблеми з газопостачанням. Вони коштують дорожче, але мають великий ККД.

Газові котли бувають одно- або двоконтурними. Якщо перші націлені переважно на опалення приміщення, то другі - і на підігрів води. До одноконтурного котла можна легко підключити бойлер, який забезпечить ваше приміщення гарячою водою. Двоконтурні котли є ідеальним рішенням для невеликих будинків з однією ванною.

За типом запуску котли діляться на електричні, повністю контрольовані автоматикою, і з п’єзозапалюванням, коли запал гніту відбувається за участю людини. Автоматичний тип є більш економічним.

Важливим моментом при виборі котла є показники тиску газу: мінімальний, при якому працездатність котла збережеться, і номінальний, при якому котел видаватиме максимальну потужність.