Пошук хорошої помічниці по дому - принципи і поради

При слові "домрогосподарка" чомусь відразу представляються величезні елітні хороми, які постійно вищчищає мовчазна жінка в білому фартусі. А тим часом господарі попивають каву і вказують на місця, в яких залишилася пилюка. Однак не всі знають, що прибиральницю цілком під силу найняти людям із середнім достатком, переклавши на неї рутинний і неприємний обов'язок миття підлог, сантехніки та інших "принад" домашнього побуту.

Багато наших співвітчизників в силу хронічного дефіциту часу, певних упереджень, або просто небажання виконувати “не свою” роботу потребують допомоги помічників. Вирішити цю проблему допоможе агентство домашнього персоналу Алада, саме там  ви знайдете для своєї сім’ї професійних, добросовісних і турботливих нянь, гувернанток, поварів, садівників, і інших помічників по дому.

Втім вибрати хорошу помічницю не так то й просто. По-перше, не хочеться помилитися, адже це даремно згаяний дорогоцінний час, вкрай зіпсовані нерви, а інколи і навіть такі крайності, як зіпсуте, або зникле майно. По-друге, звикнути складно: чужа людина з великими повноваженнями в “святая святих” вашого житті - у вашому власному домі. По-третє, це дійсно цілий комплекс заходів, про які недосвідчена господиня може навіть не здогадуватися.

Алгоритм підготовчих дій

1. Для початку самостійно і без помічників проведіть в будинку генеральне прибирання і приготуйте обід так, як ви будете цього вимагати від хатньої робітниці. Занотуйте час і докладно запишіть перелік і порядок робіт. Тепер у вас готовий чіткий список функціоналу вашої майбутньої помічниці, плюс - час, який вона буде витрачати на все про все. Хороша домробітниця вкладеться в ¾ зазначеного вами часу. Погана - менше, ніж в половину.

2. Обговоріть з домашніми, як саме буде виглядати допомога по дому. Чи буде домробітниця прибиратися в присутності всієї родини? Або ви будете викликати її в ті години і дні, коли будете у від’їзді? Чи хочете ви бачити її кожен день або - два рази на тиждень? Чи згоден чоловік, чи згодні діти, щоб в їх особистих речах і кімнатах наводила порядок чужа жінка? Чи готові вони їсти обіди і вечері, виготовлене не рідною мамою?

3. Складіть письмовий перелік обов’язків домогосподарки і ваших вимог до неї. Крім чисто робочих питань обговоріть супутні: чи буде вона харчуватися у вашому домі? Чи можна їй включати телевізор під час вашої відсутності? Що буде, якщо вона самовільно виконає роботи, не зазначені в договорі, наприклад, попрасує білизну і виставить вам додаткову ціну?

4. Обміркуйте, хто буде купувати чистячі і миючі засоби. Як правило, хороші домробітниці використовують тільки ті, які перевірені на особистому досвіді і багаторазово довели свою ефективність і безпеку, тому ваш вибір може їх не влаштувати. Мало того: господарські засоби, як правило, закінчуються куди швидше своїх власних. Тому в ідеалі до заробітку помічниці варто додати обумовлену суму на побутову хімію і доручити закупівлю самої домробітниці.

5. Пропишіть відповідальність за псування побутової техніки та деталей інтер’єрів. І ви, і ваші домочадці повинні бути застраховані від будь-яких непорозумінь з цього приводу.

6. Визначтеся з формою оплати. Вам, звичайно, буде хотітися встановити погодинний тариф. Однак досвідчені домогосподарки воліють отримувати фіксовану оплату за вихід, якщо ви не плануєте поселити її в своєму будинку. У будь-якому випадку оцініть ще раз обсяг роботи, який вам довелося проробити, особисто прибираючи квартиру, час, який вам довелося витратити, і середню вартість робочої години на ринку вашого міста (можна зорієнтуватися на ціну, яку виставляють здобувачі вакансії «домработница» і проконсультуватися в спеціалізованому агентстві.

Якою має бути ідеальна домробітниця?

Перш за все, зверніть увагу на її вік. Найбільш актуальний це активний вік, від 35 до 50 (як правило, у жінок вже великі діти, але їх фізична активність, а також ресурси організму дозволяють справлятися з великими обсягами роботи, адже насправді робота помічниці по будинку - це важка фізична праця).

Другий, не менш важливий критерій - наявність досвіду роботи, що при підборі домробітниці в 90% випадків вважається обов’язковим. Як наслідок, обов’язково для гарної помічниці наявність рекомендацій з попередніх сімей, а також перевірка цих самих рекомендацій, і це не надмірності, а необхідність, бо не станете ж ви пускати до себе в будинок абсолютно незнайому людину.

Люди, що часто наймають домашній персонал, завжди цікавляться, чим займається чоловік майбутньої домашньої робітниці, де її діти. Часто просять описати свою сім’ю (так складається психологічний портрет, з якого можна зробити висновок, наскільки людина гармонійний і з якою енергетикою він прийде в твій будинок).