З 2019 року відкрити автомобіль можна буде через NFC-чіп в смартфоні

Технологія NFC на сьогодній день вже стала досить звичним явищем. Вона дозволяє оплачувати ланч в кафе, користуватися метро, ​​а найближчим часом завдяки цій інновації автовласники зможуть використовувати смартфони в якості автомобільних ключів.

Без сумніву, процедура продажу чи придбання авто має не тільки фінансову складову, а й психологічну. Дізнайтесь на https://www.autovykup.dp.ua/blog/kakimi-byivayut-prodavtsyi-avto/ якими бувають типи продавців машин, яка в них мотивація, і поведінкова стратегія.

Про це днями оголосила компанія NXP, яка уклала договір про співпрацю з п’ятьма великими автомобільними виробниками про реалізацію технології Near Field Communication (NFC) в автомобільних дверних ручках.

NFC-чіп NCF3320 виробництва компанії NXP легко вписується в звичайну автомобільну дверну ручку і, приймаючи закодований сигнал зі смартфона або іншого пристрою з NFC-модулем, розблокує або замкне двері. При цьому чіп здатний витримати дуже високі і дуже низькі температури і споживає вкрай мало енергії, а тому працює навіть при практично повністю розрядженому акумуляторі.

З недавніх пір багато нових автомобілів оснащуються замком, що відкривається спеціальним брелоком з вбудованим чіпом RFID. Водієві було досить просто підійти до автомобіля, як він розблоковувався, і натиснути на кнопку, щоб запустити двигун.

Однак така технологія зазвичай використовувалася в дорогих автомобілях преміум-класу, до того ж маленький брелок було досить легко втратити або просто забути, в той час як смартфон зазвичай завжди при вас. А так як сучасні виробники вже зараз вбудовують модуль NFC в усі нові моделі смартфонів, то рішення, запропоноване компанією NXP, може виявитися вельми корисним способом не тільки для розблокування автомобіля, але і для запуску двигуна і, звичайно ж, для простого сполучення смартфона з бортовою електронікою через Bluetooth.

Генеральний директор компанії NXP, Райнер Лутц, пояснює, що дана технологія розроблена, щоб бути стати доповненням до традиційних металевих ключів. Справа в тому, що якщо сигнал від брелока RFID відкриває автомобіль за кілька метрів, NFC-модуль смартфона діє на відстані лише 10 сантиметрів, так що це може бути не так зручно для щоденного використання. Проте, NFC-”ключі” можуть виявитися зручним доповненням для того, щоб відкрити автомобіль в тій чи іншій ситуації, а також в інших випадках. Наприклад, за допомогою мобільного додатку, власник автомобіля може надати доступ до своєї машини комусь іншому, можливо - навіть протягом заданого проміжку часу.

На питання про безпеку використання такої системи Лутц відповів: “Сьогодні технологія NFC використовується навіть для електронних паспортів та в банківській сфері для здійснення платежів. Існує безліч рівнів перевірки даних для того, щоб переконатися в їх справжності.” Пристрої, які взаємодіють через NFC, можуть навіть використовувати одноразовий зашифрований ключ, щоб гарантувати безпеку.

Поки що, за корпоративною угодою, компанія NXP не повідомляє, з ким із автовиробників вона співпрацює, проте Лутц зазначив, що новий Mercedes-Benz E-Class вже оснащується NFC-чипом виробництва NXP. Певне, один датчик TouchPoint NFC буде розміщуватися в ручці дверей водія і ще один - в салоні автомобіля. NFC-чіп також дозволить одним дотиком налаштувати салон під наперед задані параметри положення сидіння, керма, температури в салоні і так далі