Британська “зелена” енергетика обігнала традиційну

Відновлювана енергетика Великобританії вперше в її історії перевищила по потужності традиційну генерацію, що функціонує на всіх видах викопного палива - 42 ГВт проти 40,6 ГВт. Такі дані містяться в доповіді Electric Insights, підготовленій незалежними дослідниками з лондонського Imperial College.

У документі наголошується, що за останні п’ять років були виведені з експлуатації третина традиційних генеруючих потужностей. У той же час здешевлення технологій дозволило серйозно наростити використання вітро- та сонячної генерації, біопалива і гідроелектростанцій.

Зокрема, вітроелектростанції, в тому числі шельфові, мають найбільшу частку в структурі британської відновлюваної енергетики - 20 ГВт. На другому місці - сонячні електростанції з 13 ГВт. Кількість сонячних панелей, встановлених на території країни, майже досягла мільйона. Третю позицію займає біопаливо - 3,2 ГВт Причому британська шельфовая вітроенергетика, і так найпотужніша в світі, має намір подвоїти свої масштаби. У травні 2019 року Департамент з питань бізнесу, енергетики і промислової стратегії оголосить про реалізацію довгострокової державної підтримки будівництва нових ВЕС.

Влада Великобританії має намір витратити на ці цілі 557 млн ​​фунтів стерлінгів. В результаті потужність шельфових ВЕС країни виросте з 7 ГВт до 14 ГВт. Найважливішим аспектом програми підтримки стало те, що, починаючи з травня 2019 року, два рази на рік проводитимуться аукціони з продажу електроенергії, виробленої шельфової вітроенергетикою. На тендер виставлятиметься від 1 ГВт до 2 ГВт.

Великобританія також є одним зі світових лідерів в сфері досліджень і розробки нових технологій для шельфової вітроенергетики. У Шотландії знаходиться провідний європейський дослідницький центр, що працює над поліпшенням роботи вітроелектростанцій. Ще кілька подібних центрів розташовуються в інших частинах країни.

В результаті вже до 2020 року Шотландія повністю відмовиться від використання в енергетиці викопного палива на користь відновлюваної енергетики. В даний час частка поновлюваних джерел в енергетичному балансі цього регіону Великобританії становить приблизно 60%. Довгий час шотландська влада цілеспрямовано просували будівництво 500-мегаватних вітрових електростанцій, а тепер перед ними стоїть нова мета - збільшення потужності вітряків до 1000 МВт.

Результати очевидні: 2 жовтня минулого року вітряні турбіни Шотландії виробили 86 тис 467 МВт * год енергії для національної електромережі, тоді як загальне споживання електрики в той день в регіоні склало 41 тис 866 МВт * год. І це з урахуванням комплексного споживання енергії - приватними будинками, промпідприємствами і офісними будівлями.

А якщо ситуацію розглянути з точки зору споживання енергії лише приватними домоволодіннями, то електроенергії вистачило б більш ніж на 7 млн ​​будинків - тобто її було вироблено в три рази більше, ніж цих будинків в Шотландії існує.

Полный контроль и грамотное управление энергоресурсами - важнейшая составляющая эффективного производства. Именно для этих целей специалистами компании «ЕНЕРДЖИ ЛАЙН» был создан програмный комплекс Энергоцентр, позволяющий интегрироваться в любую систему, и обеспечивать корректный учет энергопотребления.