Для чого потрібен і особливості використання теплового акумулятора

Більшість тих, хто вирішив використовувати в своєму будинку автономне опалення, будують систему на основі нав'язаних рекламою схем, які передбачають придбання металевих твердопаливних котлів різних моделей. Однак, в силу своїх конструктивних особливостей, ці котли не можуть забезпечити достатньої зручності їх обслуговування.

Будь-який твердопаливний котел потрібно топити цілодобово, щоб забезпечити сталість температури в будинку. Як тільки котел погас - теплоносій в системі швидко остигає і температура в будинку падає.

Крім того, якщо в якості палива використовуються дрова, котел не може забезпечити повного згоряння палива, в результаті чого знижується і без того низький ККД котла, утворюється велика кількість сажі в димоходах. Спроби створення котлів так званого “тривалого горіння”, призводять до того ж результату, оскільки паливо спалюється з нестачею кисню.

Але підвищена витрата палива - це не остання проблема. Як було згадано, котел повинен працювати постійно, його експлуатація пов’язана з постійним занепокоєнням мешканців. Само собою напрошується рішення вбудувати в систему акумулятор тепла. Саме він може дозволити топити котел не постійно, а лише невеликі проміжки часу, щоб нагріти теплоносій в теплоакумуляторі.

Надалі, навіть при згаслому котлі, теплоносій може витрачатися в радіаторі опалення в міру необхідності. Управління цією витратою може бути як автоматичним, так і ручним. Але застосування теплоаккумулятора - питання теж не просте. Жоден котел, призначення якого постійно працювати і гріти систему опалення, не в змозі за короткий час нагріти велику кількість теплоносія в теплоаккумуляторі. Значить, необхідний більш потужний котел.

Такий котел, який за 1 годину роботи міг би дати стільки теплової енергії, скільки необхідно на добу. І такого котла в зв’язці з теплоаккумулятором вже не потрібно і автоматика, яка в малопотужних котлах підтримує режим горіння протягом доби.

Звідси висновок: теплоаккумулятор ефективний тільки тоді, коли він працює в парі з досить потужним котлом. Підключати акумулятор тепла до малопотужного котлу немає ніякого сенсу, оскільки все одно потрібно топити котел цілу добу. До речі, по посиланню https://www.teplobak.com.ua/ru/catalog/, можна вигідно придбати ефективний надійний тепловий акумулятор 

Отже, до основних переваг цього обладнання можна віднести:

- зручність обслуговування системи опалення. Котел з ним може пропалюватись час від часу лише для того, щоб нагріти теплоносій в ємності. При достатній потужності котла він може пропалюватись не більше одного разу на добу протягом 1 години.

- сталість температури в будинку. Накопичене тепло може витрачатися протягом доби по мірі необхідності.

- економічність системи опалення. Котел в парі з теплоаккумулятором може пропалювати в режимі максимальної потужності. Тільки в цьому режимі паливо згорає повністю, забезпечуючи найбільший вихід теплової енергії.