Чому мерзнуть ноги, і як з цим боротися

Крижані стопи - частий супутник людей, причому в більшості похилого віку. Спробуємо розібратися, чому холонуть ноги, і як позбавитись цієї проблеми

Шукаємо причину

Головний винуватець «вічної мерзлоти» - вік. З роками всі процеси в організмі сповільнюються, в результаті цього порушується циркуляція крові, особливо в дрібних судинах і капілярах. В першу чергу страждають віддалені ділянки тіла - кисті рук, стопи. Саме вони особливо схильні до зябкости: підшкірно-жирової клітковини, яка допомагає зберегти тепло, в цих місцях зовсім мало.

Однак не варто ставитися до вічно холодним ногам легковажно. Крім віку у цього стану можуть бути й інші причини, наприклад:

Атеросклероз. Якщо судини забиті бляшками холестеринів, кров погано надходить до деяких ділянок тіла.

Гіпотеріоз. Якщо функція щитовидної залози знижена, до похолодання кінцівок приєднуються постійна слабкість, запаморочення, прискорене серцебиття, сонливість, набряки.

Залозодефіцитна анемія. Тоді супутниками холодних ніг, швидше за все, стануть тьмяне волосся, ламкі нігті, блідість, відчуття втоми.

Порушення в роботі серця. Якщо “мотор” працює не в повну силу, йому важко розганяти кров по всьому тілу. В цьому випадку крижані стопи поєднуються з задишкою, гіпертонією, болями в грудях.

Цукровий діабет. Це захворювання призводить до того, що судини стають занадто тонкими й тендітними, забиваються тромбами.

Варикозне розширення вен. Якщо ви страждаєте на цю недугу, ноги будуть не тільки мерзнути, але і хворіти, набрякати.

Вегето-судинна дистонія. У цьому випадку судини нездатні швидко реагувати на зміну зовнішніх умов - капіляри повільно звужуються і розширюються. В результаті може виникнути спазм і похолодання стоп і кистей рук.

Що допоможе?

Щоб налагодити кровообіг в кінцівках, доведеться постаратися.

Одягайтеся по погоді. Якщо ноги мерзнуть, не терпіть, краще надіньте якісні теплі шкарпетки, а а придбати їх можна на сайті https://novaliniya.com.ua/ компанії «Нова Лінія».

Відмовтеся від паління. Нікотин звужує судини, викликає їх спазм і погіршує кровотік. Особливо шкідливі цигарки тим, у кого є схильність до тромбозів.

Більше гуляйте, по можливості займайтеся спортом. Коли ви рухаєтеся, тканини збагачуються киснем, кровоносні судини зміцнюються, а кров біжить по венах і артеріях швидше.

Не забувайте про правильне харчування. Для зміцнення судин необхідні калій, вітамін С, залізо, рутин. А для того щоб знизити рівень шкідливого холестерину в крові і захистити себе від судинних бляшок, їжте якомога більше свіжих овочів, фруктів і жирної риби.

Не нехтуйте загартовуванням. Особливо корисні контрастний душ або ванночки для ніг. Тільки врахуйте, ця процедура протипоказана при варикозному розширенні вен.

Відвідування лазні і сауни - теж непогане тренування для судин. Але пам’ятайте: сердечникам, гіпертонікам, людям з варикозною хворобою паритися не можна. Та й тим, хто вже не дуже юний, слід дотримуватися обережності. Не варто гнатися за сильним жаром, оптимальна температура в парильні - близько 60 градусів.

Позбавтеся від звички сидіти нога на ногу - така поза викликає застій крові, та й взагалі намагайтеся частіше соватися на стільці, змінюючи положення тіла.

Регулярно робіть масаж ніг за допомогою жорсткого рушника, щітки або просто інтенсивно розтирайте стопи руками.