SpaceX дозволили вивести на орбіту майже 12 тисяч інтернет-супутників

Федеральна комісія зв'язку США (FCC) схвалила заявку компанії SpaceX на запуск 7518 супутників - головна регулятивна перешкода, яку треба було подолати для реалізації плану по наданню супутникового інтернету. У березні SpaceX отримала від FCC дозвіл на запуск 4425 супутників. Таким чином, зараз компанія може запустити повне угруповання інтернет-супутників під назвою Starlink, що складається майже з 12 000 апаратів.

Starlink є амбітний проект компанії SpaceX, спрямований на надання постійного, глобального інтернет-покриття з космічної орбіти. Космічні апарати будуть рухатися навколо Землі, забезпечуючи безперервне і пряме бачення супутників з будь-якої точки земної поверхні. Вартість розробки проекту оцінюється в 10 мільярдів доларів, введення в експлуатацію заплановано на середину 2020-х років.

Без сумнінвів, з реалізацією цієї масштабної задумки стане ще більш доступнішим для простих людей супутникове телебачення, а вигідно придбати якісне сучасне обладнання для його перегляду, зокрема спутниковий ресивер HD пропонує компанія Star-Sat . 

Варто зазначити, що FCC схвалила заявку SpaceX паралельно з видачею ліцензій трьом іншим компаніям - Telesat, LeoSat і Kepler Communications, які планують запустити на орбіту угруповання з 117, 78 і 140 супутників відповідно. Планується, що угруповання супутників SpaceX буде функціонувати на відносно низьких орбітах, що має знизити затримку передачі сигналів. Нещодавно схвалені 7518 супутників будуть оперувати на висоті між 335 і 346 км, тоді як перші 4425 супутників будуть знаходитися вище. Спочатку компанія планувала запустити перше угруповання на орбіти висотою від 1110 до 1325 км. Проте позаминулого тижня вона відправила в FCC виправлений план, запросивши дозвіл на запуск більше 1500 одиниць на висоту 550 км.

Відзначимо, що отримані SpaceX дозволи носять умовний характер. Для здійснення повного запуску всіх мега-угруповань компанії необхідно запустити половину супутників протягом наступних шести років. Тобто до 2024 року на орбіті має перебувати близько 6 000 супутників. За словами SpaceX, перша парія супутників Starlink планується до запуску вже в 2019.

У лютому цього року компанією вже були запущені два апарати на одноразової ракети-носія Falcon 9, які функціонують на орбіті до сих пір. Гендиректор SpaceX Ілон Маск (Elon Musk) зазначає, що після запуску TinTin A і B функціонували дуже добре, проте загальний план космічних об’єктів трохи змінився. Спочатку компанія збиралася відправити два апарати на більш високу орбіту, однак потім було прийнято рішення залишити їх нижче. Можливо, рішення обумовлено тим, що тепер компанія планує змінити орбіти деяких супутників.

З огляду на загальний розмір угруповання компанії SpaceX і угруповань інших супутникових компаній, FCC висловлює стурбованість з приводу збільшення ризику космічних зіткнень. Саме з цієї причини FCC погодилася переглянути датовані 2004 роком інструкції щодо позбавлення від космічного сміття. Нові правила можуть зажадати від супутникових операторів змінити спосіб видалення з орбіти їх супутників, а також внести зміни в самі космічні апарати.

Очевидно, що в певний момент супутники знадобиться вивести з орбіти, щоб залишити космічний простір вільним для переміщення космічних кораблів. Відповідно до недавнього дослідження НАСА, 99% супутників необхідно виводити з орбіти через п’ять років після запуску. В іншому випадку значно зростає ризик космічних зіткнень.