5 корисних продуктів, які допомагають нормалізувати травлення

У сучасному світі, коли темп нашого життя прискорюється з кожним днем, проблеми з харчуванням стоять дуже гостро. Через брак часу людина змушена їсти фастфуд, перекушувати на бігу, нерегулярно харчуватися. Все це рано чи пізно позначається на роботі органів травлення, особливо на шлунку. Може з'явитися тяжкість, дискомфорт, відрижка, печія і навіть болі. Що робити в такому випадку?

Звичайно, краще звернутися до лікаря-гастроентеролога і розібратися з проблемами шлунково-кишкового тракту. Але щоб не доводити до цього, потрібно знати, що існує ряд продуктів, які допоможуть зберегти шлунок здоровим і нормалізувати травлення.

Зелень

Відмінне джерело корисної клітковини, вітамінів і мікроелементів. Краще їсти суміш, тим більше, що готові мікси зараз можна купити практично в кожному магазині.

Горіхи

Відмінне джерело білка. Якщо немає можливості повноцінно поїсти - це краще, ніж перекус фастфудом.

Сухофрукти

Ізюм, курага, чорнослив, інжир, фініки - смачні і корисні джерела вуглеводів і клітковини. Прекрасна заміна перекусу.

Злаки і висівки

Ці продукти багаті клітковиною, ефективне джерело вітамінів, харчових волокон. Нормалізують роботу не тільки шлунка, але і кишечника. Є обмеження: людям з целіакією (непереносимість глютену) вони не підійдуть.

Ягоди

Це найсмачніші вітаміни. Червоні, зелені, сині і жовті. На будь-який колір і смак. Але потрібно пам’ятати, що деякі ягоди є алергенами, а кислі можуть підвищувати кислотність шлункового соку. Тому у великій кількості їх вживати не варто.

Також лікарями названі напої, з якими система травлення людини справляється погано або ж взагалі не справляється. Найшкідливішим для нормального функціонування органів травлення лікарі вважають алкоголь. Він надає найбільш агресивну дію на шлунок, оскільки є агресивним токсином. Вживати алкоголь без особливої ​​шкоди організму можна тільки в суворо визначених, невеликих кількостях.

Такий же «удар» організму, як і міцні спиртні напої, наносять ті, які в своєму складі містять багато цукру або хімічних добавок. Наприклад, лікери або спиртовмісні коктейлі з газованими напоями. Вони позбавлені поживних речовин, але при цьому містять величезну кількість калорій і хімічних речовин, чим шкодять слизовій оболонці шлунка і збалансованості мікробіома.

Такі стимулюючі напої, як кава і чай, при надмірному їх споживанні, викликають здуття живота і також пошкоджують слизову шлунка. Надалі це призводить до ерозії і виразок.

З особливою обережністю потрібно ставитися і до вживання різних енергетичних напоїв. Алкоголь і стимулюючі компоненти, що входять до їх складу, в особливо важких випадках, здатні привести до алкогольної коми. Також надмірна захопленість «енергетиками» порушує травлення, погіршує метаболізм, призводить до порушень сну.

Маєте проблеми з травленням? Ознайомтесь на цьому сайті з унікальною програмою відновлення травної системи Коралового Клубу, що включає збалансовану комбінацію води, ферментів, корисних бактерій, клітковини.