Найпоширеніші помилки, які допускають недосвідчені дизайнери

Незручності в свіжовідремонтованій квартирі виникають найчастіше через помилки, допущені ще на стадії дизайн-проекту: і ось вже через всю вітальню тягнуться подовжувачі до дивану, а у ванній некомфортно перебувати через високу вологість. Про що ж забувають дизайнери без досвіду і на які критичні моменти варто звернути увагу, коли робиш ремонт самостійно?

Если вам требуется оригинальный, функциональный и по разумой цене дизайн интерьера в Одессе, в полной мере отвечающий современным тенденциям эстетики, обращайтесь в компанию “СотаСтрой”.

Розташування розеток і вимикачів

Складно уявити зону відпочинку в будинку без додаткової пари розеток. У кожному ресторані власники передбачають можливість розмістити кілька розеток, щоб відвідувачі змогли попрацювати в приємній атмосфері за чашкою кави. Якщо розетки розподілені неправильно, то по кімнаті починають розповзатися дроти і пілоти. Чому це відбувається?

- При розробці проекту дизайнер не подбав про розетки біля м’яких груп. Якщо вірно спланувати зонування простору, цього вдасться уникнути. Біля диванів і крісел краще монтувати від двох до чотирьох додаткових розеток для мобільних пристроїв.

- Дизайнер не врахував, що план розміщення меблів може змінюватися. Власники квартири можуть поміняти розташування дивана або крісла з часом, тому краще передбачити кілька додаткових розеток заздалегідь, з огляду на можливі зміни.

- До розеток немає вільного доступу. Недосвідчені дизайнери можуть забути внести коригування до плану розеток після того, як клієнт попросив трохи посунути шафу. В результаті шафу пересунули, а доступ до розеток виявився обмежений.

Вентиляція і електрика у ванній

Ванна - це місце, де завжди волого: сушиться білизна, ширяє гарячий душ, та й просто постійно тече вода з кранів. Недопрацьована вентиляція обернеться затхлим повітрям, появою іржі, руйнуванням плитки і набуханням меблевих покриттів. Тому дизайнер повинен простежити, щоб вентиляційний отвір був не перекритим: повне перекриття можливо, тільки якщо встановлена ​​примусова вентиляція. При установці витяжного вентилятора необхідно розташовувати його якнайдалі від входу і вище по стіні.

Через підвищену вологість до світильників у ванній також пред’являються особливі вимоги. Всі світильники в зоні прямого попадання води повинні відповідати IP45 і не менше. Для приладів, які просто знаходяться у ванній, цей показник буде не таким жорстким. Важливо не забути і про вологозахищеність всіх розеток, а також про те, що розташовуватися вони повинні вище рівня води.

Водяну рушникосушка необхідно розміщувати якомога ближче до стояка з гарячою водою: чим вона далі, тим серйозніше падає опалювальна потужність приладу. Монтувати рушникосушку де заманеться можна, тільки якщо вона електрична.

Розташування дверей

Перед тим як дизайнер займеться вибором форми міжкімнатних дверей і матеріалу, з якого вони зроблені, він повинен ретельно продумати зручність їх використання в просторі. На що варто звертати увагу:

- Двері найкраще відкривати в більше приміщення, а не в менше. Через порушення цього правила, наприклад, часто буває дуже незручно використовувати невеликі комори і туалети.

- Якщо дверка може вдаритися об стіну, то краще встановити стопор, який збереже обробку в цілості.

- Часто дизайнер має розміри дверей на кресленнях, зовсім забуваючи про лиштви. Вони не помістяться, якщо розташувати двері впритул до стіни. Потрібно відступати як мінімум 100 міліметрів.

Розташування і розміри світильників

Робота над освітленням - також важливий етап дизайн-проекту. За допомогою світла можна підкреслити достоїнства приміщення і візуально скорегувати його недоліки - наприклад, візуально збільшити стелі. При роботі з освітленням потрібно пам’ятати про три його головних видах: загальне, направлене і декоративне.

Загальне освітлення повинно давати рівномірне і розсіяне світло. Цю функцію добре виконують люстри, розташовані по центру кімнати. Необхідно стежити за тим, щоб світильник не кидав різкі тіні.

Для різних зон використовується спрямоване освітлення. Такі зони, як робоча поверхня кухні, робочий стіл або зона для читання, повинні бути освітлені яскравішими за загальне світло, щоб очі не перенапружувалися.

Декоративне освітлення, на відміну від загального, може бути досить різким і навіть створювати цікаві малюнки завдяки концентрованим променів світла.

Один з актуальних трендів - підвісні світильники. З їх допомогою в інтер’єрі можна створювати функціональний, лаконічне і точкове освітлення - наприклад, виділити обідню зону або барну стійку. Єдине, все світильники, особливо досить високі або які мають нестандартне розташування щодо центру кімнати, можуть заважати відкриванню шаф або вікон - це необхідно врахувати заздалегідь.