Брекети: на шляху до ідеальної посмішки

Брекети - найпростішй і ефективний спосіб перестати соромитися своєї посмішки. За допомогою брекет-систем можна виправити навіть дуже складні зубощелепні аномалії та вирішити проблеми з неправильним положенням зубів. Адже красиві і здорові зуби - це не тільки приваблива риса зовнішності, але і, що набагато важливіше, запорука впевненості в собі.

А от встановити брикети по розумній вартості, а також вирішити інші зубні проблеми допоможе клініка Lementa стоматология у Харкові.

У багатьох пацієнтів, яким фахівці рекомендують встановити брекети, виникає маса питань. Особливо, якщо врахувати, що за останній час з’явилося багато міфів і стереотипів про них.

Види брикетів

Металеві - найбільш звичні брекети, які кріпляться на зовнішню поверхню зуба. Такі конструкції дуже ефективні. Вони помітні на зубах, зате мають порівняно невисоку ціну.

Пластикові брекети дуже акуратні і практично непомітні для оточуючих. Однак володіють меншою міцністю і можуть фарбуватися від їжі, тому потребують особливо ретельного догляду.

Керамічні системи також естетичні, однак більш міцні і фарба від продуктів харчування їм не страшна. Через свій естетичний зовнішній вигляд часто сприймаються як модний аксесуар. До керамічним брекетів також відносяться сапфірові брекет-системи. Вони практично не помітні на зубах, не порушують дикцію і не викликають почуття дискомфорту.

Самолігуючі брекети - новинка в сфері ортодонтії. Вони дорожче класичних, але набагато кращі. Самолігуючі брекети являють собою систему, в якій дуги можуть вільно пересуватися в спеціальних пазах замку. Це дозволяє переміщати зуби більш природно. До переваг самолігуючих брекетів відноситься те, що з ними набагато спрощується гігієна порожнини рота, а, значить, знижується ризик виникнення карієсу.

Лінгвальні брекети встановлюються на зворотню, внутрішню сторону зубів і тому їх не видно оточуючим. Незважаючи на таке незвичне кріплення, лінгвальні брекети також ефективно виправляють прикус. У порівнянні з класичними брекет-системами лінгвальні будуть дорожчими за вартістю.

З якого віку можна використовувати брекет-системи?

Брекети можна встановлювати в той момент, коли з’явилися всі постійні зуби (12-14 років). Але бувають ситуації, коли деякі зуби просто не можуть з’явитися на своєму місці (наприклад, ікла), так як того не дозволяють сусідні, в такому випадку працювати над цим можна почати і раніше. Лікування брекетами можна проходити в будь-якому віці, але в дитячому віці резерв відновлення кісткової тканини більше, ніж у більш старшого пацієнта.

Догляд за брекетами

Під час ортодонтичного лікування важливо дотримувати правильну гігієну порожнини рота: чистити зуби кожного разу після їжі, ретельно приділяючи увагу міжзубним проміжкам; використовувати спеціальні йоржики, ополіскувачі і іригатор. Не рекомендується вживати «тягучі» і жорсткі продукти: іриски, жуйки, горішки, сухарики і т.д.

Брекети - це боляче?

Пацієнти, що проходять ортодонтичне лікування брекет-системами, відзначають, що перший час після установки дійсно можна відчути дискомфорт і неприємні відчуття. Але вони проходять, як тільки закінчується період адаптації. Іноді больові відчуття можуть виникнути під час прийому твердої їжі, тому краще на початкових етапах обмежити свій раціон, виключити з нього сухарики, сирокопчені ковбаси, горіхи, карамельки, іриски і інші тверді продукти.

Чи є якась альтернатива?

Іноді лікарі-ортодонти можуть рекомендувати пацієнту альтернативу в якості знімних елайнерів. Це індивідуальні капи, які змінюються пару раз на місяць. Кожна каппа по своїй конфігурації відрізняється від попередньої, завдяки чому зуби постійно зміщуються в потрібному напрямку. Перевага такого варіанта полягає в тому, що надягати капи можна тільки на час сну.