Поради, які допоможуть вибрати автомобільний інструмент

В Україні, на відміну від західних країн, самостійний ремонт автомобіля досить популярний. Чим це пояснити? Точно сказати складно. Дехто каже про економію. І дійсно, навіщо витрачати час на поїздку в автосервіс, щоб закрутити пару легкодоступних болтів, до того ж ще й гроші за це платити?

Інші говорять про допитливість і бажання нашої людини у всьому розбиратися самостійно. Треті просто не довіряють автосервісам. У будь-якому випадку, корисно мати при собі хоча б найнеобхідніший інструмент. Тому спробуємо розібратися, який набір інструментів для авто краще вибрати, а щоб не прогадати з його якостю і функціональністю, досвідчені автолюбителі рекомендують магазин інструментів mixtools.com.ua.

Готові набори інструментів можуть містити іноді до півтори сотні різних предметів - але вони не охоплюють і малої дещиці тих пристосувань, які можуть знадобитися автомобілісту навіть для дрібного аматорського ремонту. Проте, кожному власнику автомобіля, що відповідально ставиться до свого транспортного засобу, необхідно мати хоча б загальне початкове уявлення про ті інструменти, які можуть виявитися корисними в поїздці.

Вибір інструмента для ремонту і обслуговування Вашого автомобіля необхідно здійснювати, беручи до уваги особливості конкретної моделі: легковий або вантажний автомобіль, тип використовуваного кріплення і т. д.

Якщо Ви не професійний автослюсар і при серйозних неполадках автомобіля віддаєте перевагу звертатися до спеціалізованого сервісного центру, то більша частина автоінструменту, представленого на сучасному ринку, Вам просто не знадобиться. Однак існує необхідний мінімум, який повинен бути в кожному багажнику.

Один з таких інструментів - торцеві ключі. Будь-який набір інструментів для автолюбителя в обов’язковому порядку містить як мінімум один такий ключ. Торцеві ключі бувають різних типів і форм: прямі (ключ-викрутка), L-подібні, Т-подібні. Ключі кутового обертання дозволяють докласти максимальні зусилля при закручуванні кріплення.

Торцевий ключ буде абсолютно даремний без комплекту змінних торцевих головок. Вони розрізняються власним діаметром і діаметром посадкового квадрата. Вибираючи торцеві головки, необхідно звернути увагу на те, що вони виготовляються як в дюймовій, так і в метричній системі мір. Торцеві ключі часто комплектуються не тільки торцевими головками, а й спеціальними адаптерами, що дозволяють використовувати головки інших типів, і подовжувачами для роботи у важкодоступних місцях (при необхідності працювати в умовах поганого освітлення знадобляться ліхтарики. Зустрічаються також шарнірні і гнучкі подовжувачі.

Якщо у Вас в багажнику є ящик для інструментів - неодмінно покладіть в нього набір гайкових ключів основних типорозмірів. Існує два основні різновиди автомобільних гайкових ключів - накидні і ріжкові (з відкритим і замкнутим кільцем). Якщо необхідний надійне захоплення гайки і максимальне зусилля - купуйте накидні ключі; проте ключ з відкритим “ротом” більш зручний в роботі і дозволяє захопити кріплення не тільки зверху, але і з бічних сторін. Комбіновані (двосторонні) ключі поєднують переваги обох різновидів.

Вибираючи ключі і торцеві головки необхідно звертати увагу на їх розмірність; втім, сучасні виробники пропонують і універсальні ключі. В окрему групу можна виділити розвідні ключі, які дозволяють утримувати великі елементи і деталі нестандартної форми.

Ще один важливий фактор вибору - матеріал. В ході експлуатації автомобільний інструмент піддається значним механічним навантаженням - тому до матеріалу виготовлення цієї продукції пред’являються досить серйозні вимоги. Найбільш дорогі інструменти виготовляють з так званої хром-ванадієвої сталі - цей матеріал відрізняється винятковою твердістю, стійкістю до зносу. Часто використовуються вуглецева і нержавіюча сталь.

Без сумніву, в набір повинні входити і звичайні інструменти: хрестові і шліцьові викрутки (краще, якщо в наявності будуть викрутки звичайної довжини, а також інструмент з подовженим і укороченим жалом для роботи у важкодоступних місцях), пасатижі і бокорізи, плоскогубці, зубила з лезами різної форми і ширини. Знадобляться також молотки різної ваги і киянка з м’яким гумовим бойком.