У Швейцарії розробили цеглини з кращою в світі теплоізоляцією

Чим краще проведено утеплення споруди, тим істотно менше тепла втрачає приміщення в період холодів і, відповідно, менше енергоносіїв вимагає для збереження прийнятної кімнатної температури. Не дивно, що уряди багатьох європейських країн регулярно підвищують вимоги до телоізоляції споруд.

Традиційним є нанесення теплоізоляційного шару на фасадну частину стін. Однак в Україні вже не рідко застосовуються самоізоляційні цеглини (керамоблоки, пустотні блоки заповнені перлітом або базальтовим утеплювачем). У результаті досягається істотна економія не тільки на окремих матеріалах по утепленню, але і на цілих етапах теплоізоляційних робіт, що істотно зменшує терміни будівництва і відкриває нові можливості в архітектурі.

Теплоізолюючі цеглини забезпечують ефективний симбіоз теплоізоляційних і механічних властивостей несучих будматеріалів, тому з успіхом можуть застосовуватися і для зведення багатоповерхових споруд. Поки вони доступні на ринку в декількох вже традиційних моделях: в деяких з них кілька повітрозабірних камер, у інших - порожнечі заповнені теплоізоляційними матеріалами, такими як: перліт, пінополістирол, мінеральна вата.

Їх значення теплопровідності відрізняються в залежності від виду матеріалу наповнення і структури. Для досягнення значень теплопровідності стін з декількома ізолюючими шарами, ізоляційна цегла виробляються більших розмірів, ніж стандартні цеглини. До речі, на сайті selmo.com.ua ви можете замовити кирпич ша 5 по найкращій вартості.

Новий же тип цегли, заповненої аерогелем може зробити тонкі і дуже ізолюючі стінки без будь-якого додаткового шару ізоляції. Дослідники швейцарської корпорації Empa замінили використовуваний раніше для заповнення пустот в цеглі перліт на високопористий гель Airgel, який володіє унікальними ізолюючими властивостями і до того ж може працювати в жаркому кліматі з t ° C до 300 градусів. Для досягнення тих же значень теплоізоляції, що і стіна в 165 мм з аероцегли, стіна з цегли з перлітом повинна бути товщиною 263 мм, а стіна з неізольованої пустотної цегли - навіть більше одного метра!

Варто зазначити, що це не новий матеріал для дослідників: аерогель вже застосовувався у виробництві унікальної теплоізоляційної штукатурки, яка, крім іншого, дозволяє утеплювати стародавні споруди з історичною цінністю, не змінюючи їх естетичний вигляд.

Але, на жаль, на поточний момент і в самому найближчому майбутньому, ніхто, ймовірно, не зможе побудувати новий будинок з аероцеглин, так як високопористий Airgel поки ще дуже дорогий у виробництві. Дослідники з Empa підрахували, що при поточній ринковій ціні на Airgel 1 кв.м стіни з такої цегли будуть дорожчі більш ніж на 420 євро.

Однак, висновки експертів дають надію, що витрати на випуск Airgel в середньостроковій перспективі істотно знизяться. Що спричинить за собою масове і повсюдне використання нової диво-цегли при будівництві пасивних будинків майбутнього.