Корпоративний відпочинок: добре відпочив - відмінно попрацював!

Сучасна людина проводить на роботі третину доби. Це стільки ж, скільки відводиться (в кращому випадку) на сон. Немає нічого дивного, що навіть улюблена і надихаюча професійна діяльність з часом починає перетворюватися на рутину. Щоб цього не сталося, варто задуматися про корпоративний відпочинок: тімбілдінг вже давно довів свою ефективність!

Де ж можна провести вікенд всією компанією і як правильно організувати корпоративний відпочинок?

Поняттю «корпоративна культура» вже майже 200 років: першими про стратегічну користь створення впорядкованої системи взаємодії між начальством і підлеглими заговорили німецькі військові. Надалі її підхопили і цивільні - підприємці, ремісники і представники громадських організацій.

Корпоративний відпочинок як явище з’явилося набагато пізніше, в нашій країні - в радянські роки, коли святкувати початок нового року і інші офіційні дати стало прийнято не тільки в колі сім’ї, а й в колективі. Уже в 90-ті роки минулого століття соціологи відзначили, що неформальні заходи позитивно позначаються на результатах спільної діяльності. Навіть якщо такі зустрічі забирають час від стандартних робочих годин і на деякий час відволікають співробітників від професійних завдань, в результаті такі корпоративи незмінно призводять до якісного поліпшення показників.

Знімається психологічна напруга між колегами, зміцнюється командний дух, вирішуються конфліктні ситуації. Члени колективу можуть поспілкуватися з начальством поза офіційною обстановки, зарядитися енергією на багато місяців. А керівники в ході подібних заходів отримують унікальний шанс свіжим поглядом оцінити ситуацію в компанії, придивитися до поведінки підлеглих, виявити сильні і слабкі сторони кожного співробітника.

Варіанти корпоративного відпочинку

Серед усього розмаїття способів «культурно відпочити» завжди хочеться вибрати найкращий. Щоб і в організації було просто, і по бюджету є, а головне - щоб колектив залишився задоволений. Універсального рецепту тут немає: змиріться з тим, що будь-який варіант корпоративного відпочинку має як переваги, так і недоліки. Хороша новина в тому, що такі заходи відбуваються не один раз в історії компанії, тому завжди є шанс спробувати щось нове, грунтуючись на попередньому досвіді.

Корпоративний відпочинок на природі

Свіже повітря і прекрасні пейзажі можна знайти не тільки в карпатських хащах, а й на околиці міста. Природа сама по собі - відмінний релаксант, а необхідність «ритуального» приготування шашликів і інших частувань в польових умовах здатна виконати роль тренінгу, в якому напевно охоче візьмуть участь всі без винятку працівники. До речі, відмінний варіант організації тімбілдінг Львів пропонує Центр Рафтингу.

Проблемою відпочинку на природі є непередбачуваність погодних явищ і - відсутність звичних комфортних умов, без яких буде непросто літнім членам колективу або працівникам з обмеженими фізичними можливостями.

Банкет

Цей варіант, мабуть, може по праву вважатися «класикою» корпоративів. Основними завданнями організації стає пошук відповідного приміщення (кафе чи ресторану), планування меню і складання розважальної програми. Як правило, банкет супроводжується концертними номерами, у виконанні запрошеного колективу або самих співробітників, і танцями. Незвичайним варіантом може стати проведення банкету, поєднаного з костюмованої вечіркою за типом «балу-маскараду», або включення в програму заходу кулінарного шоу.

І плюсом і мінусом даного виду корпоративу є його шаблонність: напевно кожна людина незалежно від трудового стажу неодноразово бував на бенкетах, тому завжди є ризик, що вона не зацікавиться участю в подібній події.

Ігри-квести

Квест-руми (замкнуті простору, з яких команді по 2-6 чоловік належить знайти вихід в умовах обмеженого часу) набули популярності в нашій країні порівняно недавно. Щоб з успіхом подолати випробування, учасникам доводиться проявляти кмітливість і взаємодопомогу. Участь в такому квесті може стати відмінним варіантом корпоративного відпочинку для маленького колективу в умовах обмежень за часом і по бюджету. Однак деякі event-агентства беруть на себе завдання по розробці подібної гри для великої кількості людей.

Боулінг, більярд, пейнтбол

Подібні ігри вже давно стали символом корпоративної культури: так у багатьох великих компаніях, що мають в своєму розпорядженні просторі офіси, нерідко встановлюють більярдні столи в кімнатах відпочинку. Однак, якщо ви плануєте влаштувати колективну «вилазку в місто», знайти клуб за інтересами, що надає необхідні майданчики і обладнання в оренду, буде нескладно. Плюси боулінгу, більярду, картингу, пейнтболу та інших розваг подібного штибу - у відсутності вирішальної ролі фізичної підготовки і досвіду для успішної участі в змаганні. Нерідко в лідерах виявляються новачки, що дозволяє всім співробітникам грати на рівних.