Перше видання книги Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки» продали на аукціоні

Перше видання легендарної книги Миколи Гоголя продано на аукціоні в Лондоні. Унікальний екземпляр «Вечори на хуторі біля Диканьки» пішов на аукціоні в Лондоні за 175 000 фунтів.

Книга играет важную роль в духовном развитии наших детей. Заказывайте лучшую современную литературу для детей на сайте knigosfera.com.ua, именно здесь вы найдете захватывающие, познавательные прекрасно иллюстрированные сказки и другие художественные произведения, которые точно понравятся вашим малышам!

Колекція юриста Мартіна

Книга Гоголя стала найдорожчим лотом аукціону Christie’s «Російські літературні перші видання та рукописи». Йдеться про продаж колекції рідкісних російськомовних книг і манускриптів, що належала американському юристу і колекціонеру Роберту Ідену Мартіну.

Всього на торги було виставлено 228 лотів, що відносяться в основному до початку XIX - середині XX століття.

«Вечори на хуторі біля Диканьки» спочатку оцінювалися в 50-70 тисяч фунтів, але остаточний результат перевершив всі очікування експертів. Друге місце за вартістю на аукціоні зайняв подарунковий примірник першого видання «Каменя» Осипа Мандельштама з дарчим написом поету В’ячеславу Іванову. Книга, випущена в 1913 році, була продана за 119 тисяч фунтів.

Перше окреме видання першого розділу роману у віршах «Євгеній Онєгін» Олександра Сергійовича Пушкіна в оригінальній обкладинці 1825 роки пішло з молотка за 100 тисяч фунтів. Всього ж лоти з колекції Роберта Ідена Мартіна зібрали 2 235 000 фунтів.

Як створювалися «Вечори»

«Вечори на хуторі біля Диканьки», написані Миколою Гоголем в 1829-1832 роках, стали, по суті, першою книгою письменника, яка принесла йому визнання в літературному світі.

Уродженець Полтавщини Микола Гоголь переїхав до Петербурга в неповні 20 років. Після невдалих спроб стати в актором і далеко не блискучий початок кар’єри чиновника, молодий чоловік зробив ставку на літературу.

Помітивши в петербурзькому суспільстві інтерес до Малоросії, він вирішує присвятити книгу рідним місцям. Своїй матері він шле прохання надіслати йому відомості про українські звичаї, перекази, костюми.

У 1830 році у виданні «Вітчизняні записки» була опублікована повість «Вечір напередодні Івана Купала».

У 1831 році в Петербурзі видана перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки». В першу частину циклу увійшли повісті «Сорочинський ярмарок» (1829 1831), «Вечір напередодні Івана Купала» (1829), «Майська ніч або Утоплена» (1829 1831), «Пропала грамота» (1829 1831).

У 1832 році в тій же друкарні видається друга частина «Вечорів». До неї увійшли «Ніч перед Різдвом» (1830-1832), «Страшна помста» (1831), «Іван Федорович Шпонька і його тітонька» (1831), «Зачароване місце» (1829-1830).

«Вечори на хуторі біля Диканьки» принесли 23-річному Гоголю успіх, про який він так мріяв. Його з захопленням прийняла публіка, його визнали колеги по літературному цеху. Олександр Сергійович Пушкін писав: «Зараз прочитав Вечори поблизу Диканьки. Вони здивували мене. Ось справжня веселість, щира, невимушена, без манірності. А місцями яка поезія! .. Все це так незвичайно в нашій нинішній літературі, що я прямо милуюся ... ».

Сам Гоголь вже через десять років, складаючи збірки своїх творів, буде оцінювати «Вечори» критично: «Всю першу частину слід було б виключити зовсім: це початкові учнівські досліди, негідні уваги читача; але при них відчувалися перші солодкі хвилини молодого натхнення, і мені стало шкода виключати їх, як шкода викликати в пам’яті перші ігри безповоротної юності».