Поради по догляду і чищенню килимових покриттів

Будь-яка господиня, що цінує чистоту в будинку, часто ламає голову над тим, як почистити килим, адже це, мабуть, найбільш трудомістка частина роботи по дому.

Если вам требуется качественная профессиональная и по разумной стоимости стирка ковров, обращайтесь в химчистку «Успех Клин». Тем самым вы не только избавитесь от всех возможных загрязнений, причем как с внутренней, так и с внешней стороны покрытия, но и сэкономите свое драгоценное время и нервы.

Багато зводять чищення і догляд за килимом до пилососа, але не варто забувати, що не тільки пил є забруднювачем вашого килимового покриття. Чищення килима слід проводити в наступних випадках:

- якщо навіть ваш килим рясніє яскравими фарбами і не має значних забруднень, не забувайте про те, що він відмінно поглинає будь-які запахи і вже через деякий час зможе поділитися ароматами кухні або ж ароматами життєдіяльності ваших пухнастих вихованців. У разі, якщо ваш килим наситився кухонними ароматами, позбутися від цього запаху буде нескладно, але от якщо кошеня сходив в туалет на килим, то позбутися від запаху котячої сечі можна за допомогою фахівців професійних клінінгових компаній;

- вдатися до чищення килима необхідно, якщо ви випадково перекинули на нього чай або келих з вином або ж поставили будь-яку іншу пляму. В такому випадку килим необхідно відразу ж реанімувати, оскільки якщо пізно схаменутися, то плями можуть глибоко вбратися в ворс килима, і тоді від цієї проблеми вже швидко не позбутися;

- палас може просто з часом покритися пристойним шаром пилу, тому його в такому випадку потрібно буде почистити.

У таких випадках доцільніше буде вручну почистити килим, тим більше що існує величезна кількість домашніх методів, які допоможуть максимально якісно і ефективно вичистити ваш палас. Існує ряд рекомендацій, які необхідно знати, щоб успішно впоратися з цією роботою:

- найбільш звичним і основним видом чищення килима в домашніх умовах є пилосос. Якщо ви будете регулярно здійснювати чищення килима, він не встигне придбати складні забруднення, і вам не потрібно буде ламати голову над тим, якими засобами користуватися і що робити, щоб якісно почистити килим;

- ідеальним варіантом для чищення килимів є сухий спосіб збирання, оскільки це запобіжить появі вогкості і цвілевих грибків в ворсі улюбленого килима;

- привести в непридатність ворс може щітка з жорсткими щетинками і занадто гаряча вода, тому ні в якому разі не використовуйте ці засоби в своєму “арсеналі” при чищенні килима;

- перш, ніж нанести куплений засіб для чищення килимів, уважно вивчіть інструкцію по застосуванню, оскільки той чи інший засіб може призначатися для різних килимових покриттів.

У разі, якщо ваш килим обзавівся сторонніми запахами, засмучуватися не варто, адже позбутися від них можна за допомогою такої суміші: півсклянки харчової соди, дві склянки кукурудзяного борошна і один стакан кухонної солі. Змішайте ці компоненти в одній ємності. Дану суміш необхідно розсипати по всій поверхні килима, приділяючи особливу увагу ділянкам, які володіють найбільш сильним запахом, розподіліть глибше в ворс і залиште на кілька годин. Після закінчення зазначеного часу ретельно пропилососьте килим, але, оскільки кукурудзяна мука досить дрібна, обробити пилососом килимове покриття краще кілька разів.

Розглянемо основні правила і рекомендації, завдяки яким ви продовжите життя килимовому покриттю:

1. Появі плям краще запобігти. Вам необхідно як слід подбати про свій килим і виробити ряд певних заходів, які допоможуть уберегти його від накопичення бруду і виникнення різних плям. Слід регулярно пилососити килим і не бігати по ньому в вуличному взутті, коли ви в поспіху збираєтеся на роботу. Навіть домашнє взуття може розносити бруд з різних куточків вашої квартири, тому по паласу найкраще ходити босоніж. Помістіть ваш улюблений килим якомога далі від вхідних дверей, оскільки кожне її відкриття розносить величезна кількість пилу, яка, безумовно, осяде на домашньому килимовому покритті. Отже, розглянемо основні правила і рекомендації, завдяки яким ви продовжите життя килимовому покриттю:

2. Обов’язково дізнайтеся, з чого зроблений ваш килим. Це допоможе правильно підібрати догляд саме для вашого типу килимового покриття. Не забувайте, що всі миючі шампуні для килимів розроблені виключно для покриттів з синтетичних волокон. Навіть якщо ваш килим на підлозі зроблений саме з такого типу волокна, перед використанням необхідно зробити тест і нанести невелику кількість миючого засобу на куточок килима, перш ніж почистити його повністю. Якщо фарби не змінюють свій колір, можна приступити до нанесення даного засобу на всю поверхню. Килими, які зроблені з вовняних волокон, не люблять будь-якого водно-мильної втручання, тому рекомендується чистити їх в хімчистках.

3. Вчасно видаляйте плями. Як тільки ви помітили, що на вашому килимі з’явилася пляма, тут же виводіть її, оскільки свіжі плями видаляються значно легше, ніж старі. Якщо у вас спеціальні засоби для виведення плям, моментально наносіть їх на пляму, яка з’явилася на килимі, тільки дуже старатися і інтенсивно терти ворс не варто, так як ви можете зіпсувати його структуру. Досить залити свіжу пляму даними засобом і залишити на ту кількість часу, яку рекомендовано в інструкції, після чого можна промокнути надлишки вологи сухою ганчіркою або паперовими рушниками. Якщо ж пляма вивелося не до кінця, то залишки можна видалити з килима, почистивши його м’якою щіткою і невеликою кількістю порошку.

4. Необхідно уникати нагрівання килима. Якщо ви тільки що вивели нове пляма або ж почистили килим на підлозі, не поспішайте намагатися висушити його за допомогою фена або будь-яких інших способів нагрівання. Взаємодіючи з волокнами килима, тепло може закріпити погано виведені, а також старі плями, тому краще промокніть килим достатньою кількістю сухих паперових рушників або ж дайте паласу висохнути природним шляхом.

5. Користуйтеся домашніми засобами для очищення килима. Найбільш ефективно для килима і максимально спокійно для вас буде, якщо користуватися перевіреними домашніми засобами. Для того, щоб почистити килим, можна використовувати нашатирний спирт або гідроксид амонію, для цього слід розвести в одному літрі злегка теплої води кілька столових ложок нашатирю. Візьміть м’яку щітку і, постійно змочуючи в отриманому розчині, наносіть його на всю поверхню вашого килима. Після того, як ви почистите килим на підлозі, гарненько промокніть всю зайву вологу сухими ганчірками і забезпечте хорошу проветриваемость кімнати.

Добре почистити килим можна за допомогою лимонної кислоти і солі. Наберіть в невелике відро два літри теплої води, додайте в неї 2 столові ложки солі і 4 чайні ложки лимонної кислоти. Використовуючи щітку з м’яким ворсом, обробіть всю поверхню килима, після чого ретельно висушіть. Даним методом можна користуватися раз в три місяці, він відмінно допоможе вам почистити ваш килим на підлозі.

6. Тирса, сніг і сіль. Завдяки цим засобам можна ефективно почистити килим. Необхідно розкидати обраний засіб по всьому периметру килима, потім ретельно змести віником кілька разів, після чого пропилососити. Дану процедуру слід повторювати до тих пір, поки обраний вами очищувач не стане повністю чистим.