Як правильно годувати собаку

Привівши в будинок чотирилапого друга, кожен господар бере на себе відповідальність забезпечити вихованцеві належне утримання. Найважливіший фактор здоров'я вихованця - організація повноцінного харчування.

Натуральне годування чи сухий корм?

Чому віддати перевагу, “живій” їжі чи покупному корму? Мабуть, це головне питання організації харчування. Обидва підходи мають свої плюси і мінуси. Майже ідеальний для харчування сухий корм, який має повністю збалансований за білками, жирами, амінокислотам, вуглеводами, клітковиною і вітамінами склад. Навіть на випадок алергічних реакцій деякими виробниками випускається спеціальний корм. Проте, потрібно мати певний досвід, щоб вибрати правильно виробника і лінійку продуктів, а досвідчені власники домашніх тварин рекомендують інтернет-зоомагазин Зоолав, саме тут ви знайдете смачні і поживні збалансовані суміші.

Загальний принцип: не потрібно прагнути купувати найдешевші корми. За торговою маркою повинен стояти відомий бренд. Це гарантія того, що собака отримає те, що їй потрібно. Провідні виробники не тільки постійно контролюють якість у власних лабораторіях і наукових центрах, а й ведуть самостійні дослідження.

Натуральне годування собаки також може бути організовано з максимальною користю для вихованця. Для цього слід розуміти, чим вона харчується в природі: домашній раціон за змістом речовин повинен бути максимально наближений до природного. З цієї причини вихованцеві крім приготованих страв дають сире м’ясо, рибу, геркулес.

Питання отримання чотирилапим другом повноцінного комплексу вітамінів, амінокислот, мінеральних солей і мінералів вирішується шляхом складання індивідуального раціону, а сама їжа повинна бути в легко засвоюваній формі, максимально наближена до природного складу.

Заборонені продукти

Це, насамперед, молоко, баранина, свинина, сіль, цукор. У дорослих особин особлива мікрофлора шлунково-кишкового тракту. Вона не дозволяє розщеплювати і засвоювати молоко, тому на цей напій для дорослих організмів встановлена ​​заборона. Виняток - цуценята до чотирьох місяців. А ось кисломолочні продукти корисні і бажані.

Також ні в якому разі не можна давати свинину і баранину. Саме ці сорти викликають сильний розлад шлунку, і є важкими для печінки. Крім цього, свинина часто містить вірус чумки.

Майте на увазі: практично все, що робить їжу людини смачнішою, категорично заборонено додавати в корми собакам. Перш за все, це сіль, якою має бути в раціоні мінімальна кількість, і цукор. Цукор порушує роботу не тільки печінки, але і впливає на всі слизові тканини, зокрема, можуть не тільки сльозитися, а й нагноюватися очі. Шкідливі пряні і смакові добавки. Вони негативно впливають на нюх.

Рекомендовані продукти

Природним і поживним продуктом для організму собаки є сире м’ясо. Сире м’ясо слід давати невеликими шматками, попередньо потримавши цілий шматок пару хвилин в окропі і тільки потім нарізати. Також, рекомендується регулярно давати кістки. Але тільки після того, як повністю сформувався зубний апарат. Кістки - відмінне джерело мінеральних речовин. Їх бажано давати сирими. Виняток - свинячі, баранячі кістки і кістки птиці: їх необхідно виключити з раціону. Свіжі фрукти та овочі обов’язково повинні бути в складі раціону. Вони містять крім вітамінів значна кількість грубої клітковини.

Поширені помилки

Собаки вже понад двадцять тисяч років живуть з людиною, але при цьому господарі не перестають робити одні, і ті ж помилки. Ось найпоширеніші:

- перегодовування. Інстинкт собаки велить їй їсти, але їжа не відразу викликає почуття насичення, і вона переїдає, а це може призвести до проблем з кишечником, ожиріння;
- змішування сухого корму і натуральної їжі;
- прагнення надмірно урізноманітнити харчування. Але собаці не потрібна різноманітність. Їй потрібне повноцінне, збалансоване харчування;
- різкий перехід від натурального годування до сухого. Будь-яка зміна має бути плавною, поступовою, нехай організм пройде адаптацію до нових умов;
- дефіцит клітковини, вітамінів, мінеральних речовин. Іншими словами, собаку не можна годувати тільки одним м’ясом. Годуйте кашами, а фрукти і овочі бажано давати сирими.