Фахверкові будинки: затишок і респектабельність в німецькому стилі

Технологія зведення будинку в стилі фахверк відома з глибокої давнини. Це був прототип всіх сучасних каркасних будівель, який зводився за принципом «будь-яка всячина». Будівельники створювали каркас з дерев'яних балок, а простір між ними заповнювали дешевими будматеріалами, дрібним камінням з вапном, глиною упереміш з рубаною соломою. Такий тип будівництва був особливо поширений в містах Північної Європи, і сьогодні німецькі будинки такої конструкції вважаються еталоном фахверка.

Сьогодні каркасні будинки залишаються одними з найдоступніших за ціною житловими конструкціями. Будівельне сміття замінили СИП-панелі, ОСБ-плити, пінобетон, дерев’яні дошки. У заміських варіантах будівель популярним матеріалом для заповнення міжбалочного простору стало штучне або ж натуральне скло. Фахверкові будинки з великими прозорими секціями дуже популярні, особливо якщо будинок побудований на узліссі або на березі водойми.

Зовні і всередині

Стиль фахверк використовується не тільки для зовнішньої обробки будівель, але і як самостійний дизайн приміщень. Для нього характерні такі стилістичні елементи:

- дерев’яні балки під стелею;
- внутрішні несучі елементи (колони) з натурального дерева;
- легкі перегородки між приміщеннями замість капітальних стін;
- великі простори, зонування вертикальними балками і освітленням.

Крім того, для будинку в фахверк-стилі характерні великі панорамні вікна, розташовані між несучими опорами зовнішніх стін. Вони можуть займати весь простір від підлоги до стелі, заповнюючи приміщення великою кількістю денного світла. З настанням же темряви такий будинок немов світиться зсередини.


Особливості конструкції

Людині, що вирішила побудувати будинок в стилі фахверк, потрібно знати, що каркасна конструкція відрізняється від традиційної з суцільними стінами. Все навантаження припадає на вертикально встановлені дерев’яні балки, які є несучими опорами будинку в стилі фахверк. Тому при зведенні каркаса необхідно встановити таку кількість стовпів, яка дозволить утримувати конструкцію другого поверху і даху або мансарди.

Сучасні будівельники пропонують замінювати дерев’яні конструкції металевими аналогами. Сталеві опори витривалішими дерев’яних, що дозволяє зменшити кількість матеріалів і здешевити будівництво будинків такого типу. До того ж метал довговічніший за дерево і він дозволяє надати всієї конструкції більш легкий вид.

А на сайті компаннії “DOMAKS” domax-fahverk.ru можна вигідно замовити фахверкові будинки під ключ.

Переваги та недоліки

Фахверкові будинки користуються популярністю не тільки через свій зовнішній вигляд, але і по ряду інших причин. Однак є у цій конструкції і мінуси. Головним недоліком є ​​велика кількість дерева в конструкції. Воно:

- пожежонебезпечне;
- схильне до гниття;
- руйнується комахами-шкідниками;
- схильне до цвілі і грибка.

Щоб захистити споруду від цих бід, будівельники на етапі зведення каркаса покривають балки будинку в стилі фахверк спеціальними розчинами. Вони перешкоджають загорянню, захищають від цвілі і комах, не дають волозі потрапляти всередину матеріалу. Однак таку обробку слід робити регулярно, через певні проміжки часу.

Ще один мінус в тому, що каркасна конструкція не є суцільною і потребує якісного утеплення. Цю задачу вдається вирішити за допомогою сучасних матеріалів, таких як мінеральна вата.

Але всі ці мінуси перекриваються кількістю плюсів. До них відносяться такі:

- будинок не потребує капітального фундаменту;
- його будівництво можна виконати швидко і з невеликою кількістю працівників;
- внутрішні комунікації прокладаються без проблем, їх можна заховати в просторі між внутрішньою і зовнішньою стіною;
- невелика вага конструкції позбавляє будівлю від подальших усадок.