Що потрібно знати про перепланування квартири

Перепланування квартири - це, з одного боку, простір для творчості, а з іншого, нескінченні (і цілком виправдані) обмеження. У наших містах будь-які зміни в квартирному плані, будь то демонтаж стін або закладка дверного отвору, повинні бути узгоджені і внесені в поверховий план БТІ. При цьому, далеко не всі зміни взагалі можливі. Більш того, різні правила діють на різні будинки: враховується все, від року спорудження будівлі до імені архітектора.

Розберемося, з чого перепланування розпочати, і які застереження слід врахувати, а узакнити перепланування допоможе компанія ПРОФ БТИ.

Як затвердити перепланування

Щоб отримати офіційний дозвіл на перепланування, потрібно зібрати документи: поверховий план квартири, експлікацію приміщень (з техпаспорта БТІ), нотаріально завірену копію документів, що підтверджують право на власність або копію договору про соціальне наймання приміщень. Крім того, буде потрібен проект або ескіз перепланування. Раніше за ескізом погоджували більшість робіт, що не зачіпають несучі стіни, але тепер все залежить від конкретного проекту. Чи буде ваше перепланування узгоджено за ескізом або ж знадобиться розробка проекту - необхідно уточнювати індивідуально.

У яких випадках це потрібно

Затверджувати потрібно всі роботи. Це, зокрема, організація додаткових санвузлів, демонтаж підвіконних зон, пристроїв кухонь в інших місцях і тим більше втручання в несучі конструкції будинку. Роботи такого роду обов’язково повинні бути узгоджені, тому що найчастіше стан несучих стін і перекриттів вимагає капітального ремонту - це поставить під сумнів проведення перепланування у вашій квартирі.

Коли всі необхідні документи будуть зібрані, питання узгодження перепланування ляже на плечі комісії Житлової інспекції. Вони винесуть свій вердикт приблизно через 45 робочих днів і видадуть або документ, що схвалює ремонтні роботи, або мотивовану відмову, з переліком пунктів, виправивши які подати заявку можна буде повторно.

Що точно заборонено

Деякі роботи вам точно не схвалять. Однозначно заборонено збільшувати кухонне приміщення або санвузол за рахунок житлової кімнати (але можна за рахунок нежитлових, наприклад, коридору або комори. При цьому, за рахунок ванни або туалету теж не можна). Не можна міняти площу (газовий простір, об’єм) кухні, а також об’єднувати кухню і кімнату аркою, якщо на кухні встановлена ​​газова плита (але можна, якщо плита електрична. Якщо плита газова, можна поставити розсувні двері, і тут вже ваша особиста справа, тримати їх весь час відкритими чи ні). Крім того, якеч би перепланування ви не робили, в кухні обов’язково повинно бути вікно.

Не можна зносити несучі стіни і переносити загальнобудинкові комунікації, наприклад, водяні труби (при цьому, можна перенести водяне обладнання, простягнувши нові труби. У цьому випадку важливо зберегти кут зливу, інакше вода надходити буде погано), отже, не можна і переносити ванну кімнату туди, де у сусідів знизу - житлова кімната. Об’єднувати балкон з житловим приміщенням теж найчастіше заборонено.